Saturday, March 19, 2011

Egocentrism

Apa maknanye tu? Maknanye ego ni adalah satu sikap yg ada pada manusia. Orang yg ego selalu expect orang lain paham atau nampak satu benda/perkara macam mana dia nampak. Secara umunya yg orang selalu paham, orang yg ego adalah org yg pentingkan diri sendiri. Memang pun. Ego ni da dua stages sebenarnya (baru google), da stage budak-budak and stage dewasa.
  
                                                      

Kalau budak-budak ni, dia anggap semua org macam dia. Kalau dewasa lak, dia just nak fokus pada diri sendiri.

Dari segi perangai, si ego ni memang sensitif, cepat nk marah, ngajuk, cemburu dan kawasan sewaktu dengannya. Persoalannya, siapa yg ego???

Sapa lagi, diri sendiri la. Tahap ego aku kadang-kadang memang gila punya tinggi. Ada kes, aku kawan ngn seseorang, makin lama makin rapat. Pastu sayang la pulak, dah tu tradisinya cepat la nak marah dan jeles. Tak sah kalau xgaduh. Benda simple pun jadi isu. Bab ego muncul time sapa nak ngaku salah dan minta maaf.

Kadang-kadang saja buat xbersalah walaupun salah sebenarnya. Sebab ego nak dia minta maaf dulu. Lagi parah bila dia pun sama-sama ego dan keras kepala.

Bila dah xtahan gaduh dan makan ati, lupakan je. Aku sendiri undur diri, dari seksa ati ni. Memang serabut la, tapi itu yg terbaik buat diri sendiri. Ego kan.

By the way, it just another episode of experience. Hahaha

(berani nak mati post statement ni) 

2 comments:

zusuliyaini mamat said...

mane ader mati..hidup ja lagi..hehehahaha pahni nak suh mila bacer...hahahahahahhahahahahah smpai kuor air mate hahah

nur syamilah mat said said...

baeklah aku bace ja..xley tnya..tp..bg la hint3 sket..hu3