Friday, January 24, 2014

Dapat Hadiah

Assalamualaikum wbt...

Kelmarin lepas cakar daun-daun kering kat depan rumah, aku perasan ada surat kat peti surat tepi jalan. Mestilah surat posmen letak dalam peti surat. Takkan nak campak sesuka hati.

Aku ambik dan belek sampul tu. Sapa la yang hantar, nama aku pun tulis tak penuh. Sampul tu kembung, bila aku tekan ada benda lembik-lembik kat dalam. Hoho..apa agaknya.

Masuk bilik ambik gunting dan buka sampul tu...jeng..jeng.. Dapat hadiah dari Whiskas sebab aku penah join "Peraduan Lari Si Comel, Lari" kat facebook. Berbaloi jugak la join.

Aku takda la dapat hadiah utama, main pun dua kali je. Aku dapat hadiah sagu hati wetfood dua bungkus. Kira ok la kan.

Excited gila dapat hadiah, walaupun bukan untuk aku. Sapa yang tak suka dapat hadiah..? Meh sini bagi kat aku..hehe..

Apa pun aku rasa nak join lagi pertandingan yang akan datang. InsyaAllah. Terima kasih Whiskas Malaysia.

Monday, January 13, 2014

Cepat..Laju..Pantas..

Assalamualaikum wbt..

Sebelum ni aku guna Maxis Broadband. Servis kadang-kadang ok, ikut keadaan dan lokasi. Apa yang pasti kuota bulanan tu boleh habis dalam masa sehari je. Sebabnya aku pengunjung Youtube yang tegar. Haha. Kat sana biasa la, ada video positif, ada yang negatif. Pandai-pandai korang la nak tengok yang mana.

Berbalik semula pada broadband, aku dah tak guna Maxis BB. Plan asal adalah aku nak tukar guna Broadband Yes 4g. Tergoda dengan kelajuannya. Lagipun pakej yang ditawarkan menarik sangat. Gigihlah aku pi cari cawangan Yes ni. Jumpa satu kat Arau.

Bincang-bincang, aku saja tanya servis dia laju tak. Staff tu ajak aku check kawasan dulu. Nak tengok ada liputan ke tak. Check punya check area rumah aku tak termasuk dalam kawasan perkhidmatan. Arrgh..sedihnya aku. Al maklum la duduk luar bandar, kawasan kampung ja.

Oleh kerana pilihan pertama tak berjaya, aku kena cari perkhidmatan dari company lain la nampaknya. Pilihan sekarang sama ada nak langgan Unifi or Celcom BB.

Aku nak pakai BB ni bukan apa, rasa tak puas menaip kat skrin tipon yang kecik ni. Typo error takyah cakap la. Berkali-kali backspace.

Skrin laptop lebih luas dan bebas. Puas hati guna. Aku bukan la tech savvy sangat. Sepanjang guna mobile internet ni, tak dapat aku nak menempek gambar. Upload kat Instagram je. Opps..ada Insta pulak...Hahaha.

Ok. Tu je aku tulis malam ni.

Thanks for dropping by.

Thursday, January 9, 2014

Share the Joy

Assalamualaikum wbt...

Got it from a friend, and decided to share with you guys. Enjoy..


Children Are Quick and Always Speak Their Minds
_______________________________
TEACHER:    Maria, go to the map and find North America .
MARIA:         Here it is.
TEACHER:   Correct.  Now class, who discovered America ?
CLASS:         Maria.
_______________________________
TEACHER:    John, why are you doing your math multiplication on the floor?
JOHN:          You told me to do it without using the tables.
_______________________________
TEACHER:  Glenn, how do you spell 'crocodile?'
GLENN:      K-R-O-K-O-D-I-A-L'
TEACHER:  No, that's wrong
GLENN:       Maybe it is wrong, but you asked me how I spell it.  
(I  Love this child)
_______________________________
TEACHER:   Donald, what is the chemical formula for water?
DONALD:     H I J K L M N O.
TEACHER:   What are you talking about?
DONALD:    Yesterday you said it's H to O.  
_______________________________
TEACHER:   Winnie, name one important thing we have today that we didn't have ten years ago.
WINNIE:       Me!
_______________________________
TEACHER:   Glen, why do you always get so dirty?         
GLEN:          Well, I'm a  lot closer to the ground than you are.  
_______________________________
TEACHER:     Millie, give me a sentence starting with '  I.  '
MILLIE:         I  is...
TEACHER:     No, Millie...... always say, 'I  am.'
MILLIE:         All right...  'I am the ninth letter of the alphabet'      
_______________________________
TEACHER:    George Washington not only chopped down his father's cherry tree, but also admitted it. Now, Louie, do you know why his father didn't punish him?
LOUIS:          Because George still had  the axe in his hand......    
_______________________________
TEACHER:    Now, Simon , tell me frankly, do you say prayers before eating?
SIMON:         No sir, I don't have to, my Mom is a good cook.  
______________________________
TEACHER:       Clyde , your composition on 'My Dog' is exactly the same as your brother's.. Did you copy his?
CLYDE   :         No sir, It's the same dog.    
(I want to adopt this kid!!!)
____________________________
TEACHER:    Harold, what do you call a person who keeps on talking when people are no longer interested?
HAROLD:     A teacher
_______________________________
PASS  IT AROUND AND MAKE SOMEONE LAUGH!
LAUGHTER  IS THE SOUL'S MEDICINE!!😌😌

Source.: Unknown

Monday, January 6, 2014

Pelik Aku...

Assalamualaikum wbt...

Biar aku mulakan kepelikkan ini dengan mukadimah dulu.

Aku ada sekor kucing yang tengah mengandung, nama dia Puteh. Ni dia mengandung kali kedua. Masa kali pertama dia ada anak nama Tupai. Umur dalam 3,4 bulan dah.

Alhamdulillah masa Maghrib tu Puteh pun bersalin. Mula-mula aku tak sedar pun. Yang boleh sedar tu sebab tengok Puteh bersungguh nak heret Tupai naik atas rumah.

Dia cuba gigit kat leher, nak dukung macam kucing kecik. Pada hal Tupai tu dah besar. Dia gigit telinga, kaki, tangan dan tarik Tupai supaya ikut dia.

Tupai rimas la bila mak dia buat gitu. Masa aku masuk bilik nak tengok anak Puteh yang kecik baru la Tupai ikut masuk. Baik je dia tengok adik-adik dia. Sikit tak marah. Si Puteh nampak lega bila Tupai datang jenguk.

Aku pelik kenapa dia nak sangat Tupai ikut dia. Bila Tupai keluaq dia pun keluaq tinggal anak-anak kecik tu. Bila nampak Tupai depan mata baru dia nak jaga budak-budak kecik tu. Tu pun dia akan check sama ada Tupai keluar gi mana-mana.

Tak pernah lagi ada kucing buat perangai gini. Beranak 3 ekor, tapi sekor dah mati. Oh ya..tempat beranak semestinya dalam bilik aku. Port favourite. Habis baju aku kena darah dia. Sabar je la.

Ada Apa Pada Nama

Assalamualaikum wbt..

First entry untuk tahun ni. Meh kita tulis pasal nama malam ni. Selepas je kita dilahirkan kita akan diberi nama oleh ibu ayah kita. Nama tu adalah pengenalan untuk diri kita.

Bukan sebarangan nama, mak ayah selalu merujuk pada buku-buku panduan sebelum memilih nama yang sesuai untuk cahaya mata mereka.

Sedikit sebanyak nama yang diberi tu ada mempengaruhi pembentukkan identiti dan sahsiah diri.

Tapi aku bukan nak cerita pasal nama manusia,aku nak cerita pasal nama kucing aku. Boleh dikatakan semua individu yang membela hiawan peliharaan akan bagi nama pada haiwan tersebut.

Yelah kalau bela dua ekor haiwan yang sama species, mesti nak bezakan diaekor kan. Nama haiwan kesayangan ni biasa diberi berdasarkan rupa , perangai, tempat asal/dijumpai dan juga nama sempena karakter/selebriti yang tuan diaekor minat.

Kiraan terkini aku ada 8 ekor kucing. Terbaru aku ada import sekor anak kucing dari Penang. Tiga hari dok ngan aku dia masih takda nama.

Bulu dia kaler silver, ada belang sikit-sikit. Ada la ala-ala bulu serigala. Nak bagi nama serigala macam panjang pulak. Nak pendekkan jadi 'Seri' aku rasa tak berkenan.

Pikir punya pikir, aku pilih nama Musang, nak manja sikit aku panggil dia Cang. Anak kucing sebelum Cang ni aku bagi nama Tupai sebab bulu dia perang-perang macam tupai betul.

Gitu la kisahnya. Terima kasih sudi baca.