Friday, December 30, 2011

Kebas

Assalamualaikum wbt semua...

Apa habaq kawan-kawan semua? Sekarang ni aku jarang update sebab agak sibuk. Ni minggu ulangkaji sebenarnya, hari ahad ni dah start final. Even study week, aku ngan classmates still ada assignments yang nak kena buat, sabar je la.

Berhempas pulas buat semua, boleh la rehat kejap. Nak citernya, semalam, tangan kanan aku ntah kenapa rasa kebas. Sebelah kanan je. Dari tengah hari sampai ke malam aku tido, dan sampai sekarang aku tengah menaip ni. Ish, agak kerisauan.

Aku search kat google, tengok sebab-sebab tangan kebas. Jawapan yang aku dapat, mungkin disebabkan ada saraf yang cedera semasa melakukan aktiviti lasak (termasuk guna komputer), tanda-tanda awal stroke, kurang aliran darah dan lain-lain.

Hambik, dalam kes aku ni sebab apa agaknya. Musykil..

Selain masalah kekebasan ni, aku dah beberapa malam tido lewat. Sebab aku species yang tido awal sebenarnya, standard pukul 12. Tapi sebab banyak kerja,sekarang pukul 2 dan ke atas baru tido, tido je la tak lena pun. Nak tunggu lena ada lak dekat sejam. Macam mana aku tak tido lewat, masa pukul 8,9 tu tak ada idea, takda feel, takda semangat nak start kerja. Pukul 11 baru la meraba cari paper, buku, kamus segala.

Rasa macam panjang lak sem ni. Nak balik kampung, rehat, mengail ikan dan lepak ngan budak-budak gemok kat rumah. Mak kata masing-masing bela badan je.

** There are price to pay for your actions.

Sunday, December 25, 2011

Little Attic Art: First Giveaway

Assalamualaikum wbt semua

Ni first time try join GA. Hehe. GA ni anjuran Little Attic Art.



Nak join sekali, tekan paper bag tu..due date 28/12/11

Bila Hati Sudah Sayang

Assalamualaikum wbt semua...

Pagi ni aku blogwalking..jumpa kata-kata ni kat blog Sunyi Sepi.

Bila hati sudah sayang..buatlah apa pun..tak pernah ambik hati..tak pernah terasa nak kecil hati.

Bila hati sudah terlampau sayang..perkara yang kecil pun boleh jadi bahan tak bercakap sepanjang hari.

Bila hati sudah sayang..busuk macam mana pun..ia tetap wangi..terima seadanya sebab kehidupan ini hanya sementara.

Bila hati sudah sayang..pasti ada perkara yang sudah menjadi rutin seharian.

Bila hati sudah sayang..segalanya mahu dikongsi bersama..walaupun tidak semuanya.

Thursday, December 22, 2011

Kisah Tiga Pagi

Assalamualaikum wbt semua..

Tengok tajuk tu, dah macam entry MeowwMania je. Ok, ni nak cerita sikit kejadian yang berlaku pada pukul 3 pagi tadi.

Lepas siapkan keje sikit-sikit, aku pun tido, waktu tu lebih kurang pukul 1 dah. Tido la dengan nyenyaknye. Tido, tido...TIBA-TIBA.....aku dengar bunyi letupan, diiringi jeritan-jeritan cemas. Apa benda lak jadi ni. Aku tengok jam kat tipon..03:00am.

Aku pun bangun dari katil, buka pintu belakang, pegi kat balkoni, nampak asap merah. Mula-mula aku ingat ada masalah dengan wayering, sebab dari siang tu 3 kali elektrik terputus.

Aku jenguk ke bawah, nampak ada satu tin kilat yang berasap. Sapa pulak la main bom asap pagi-pagi buta ni. Loceng kebakaran bunyi, dalam konpius tu, aku turun la ke bawah ngan budak2 lain. Sampai kat tingkat 2..ehhh..ada bomba, dia nampak rilex je...

Cehh..baru sedar, fire drill rupanya.



Apahalnye buat fire drill pukul 3 pagi ni. Memang la bagus sebab nak test student ni alert tak masa kebakaran, tau tak nak bertindak macam mana bila kecemasan. Fine. Terima kasih.

Yang menjadi isu ni, kenapa pihak pengurusan kolej kediaman ngan bomba ni buat fire drill time ni, hari khamis minggu terakhir kuliah?? Tak tau ka time ni student semua ngah busy, struggle ngan quiz, presentation, nak hantar assignment semua.

Diaorang nak bertanggungjawap ka bila ada kerja-kerja student yang tak sempat nak save kat laptop tu, bila ada student tertekan nak jawap test, kalau ada yang lemah semangat ngan bunyi letupan tu.

Haduhhh..walaupun niat depa baik, tapi pilih la masa yang lebih sesuai. Memang la kecemasan tak tahu nak jadi bila, tapi kalau setakat nak buat latihan ni, agak-agak la.

Masa turun aku bawa tipon, kunci bilik ngan jam tangan je. Pukul 3.30 dah naik sambung tido balik.

p/s: maturity count based on your action.

Wednesday, December 21, 2011

Soon

Assalamualaikum wbt semua..

lebih kurang seminggu gak aku tak update blog ni, sebab sibuk..

sekarang minggu ke-14 dah, minggu terakhir kuliah semester ni..

tinggal esok sehari je lagi..pastu boleh relax sikit..sikit je sebab kena study..

Tapi boleh la aku nak update mcm sebelum ni..

see you all soon...

Take Care

Saturday, December 10, 2011

Botek

Assalamualaikum wbt semua..

I'm have a quite busy weeks. With all assignments, presentations, quiz, test, and activities. Quite hectic..guess what..i'm still a professional time waster. Pity myself.

I have nothing to write, just updating my blog. Can't think a proper topic to write. Everything jumble up.

Just sharing pictures of my late Botex. Miss him.











These photos was taken last two years (if not mistaken), about a week of two after Hari Raya. As my mom busy tidy the house, arrange all her stuff back into the cabinet, came this dilligent and clever boy. He likes to help everything my mom did.

As you all can see, he's helping stack up those containers, including himself. He's one of clever cats I have. Miss him. 

Friday, December 2, 2011

Segmen:Mencari Blogger Setiap Negeri

Assalamualaikum wbt semua..

Petang-petang ni rasa nak join segmen. Segmen ketiga aku join kot. Sekali-sekala ja.



Nak join gak, sila klik arnab tu.

Aku berasal dari Kodiang, Kedah. Dekat dengan sempadan Perlis. Kalau ada sapa-sapa nak pi tengok ladang tebu terbesar di Malaysia, dan nak pi shopping kat Padang Besar tu boleh la saya temankan. Macam rajin sangat ja.


Kawasan rumah aku adalah kawasan sawah padi. Nyaman sangat-sangat kampung ku. Ok, jadi citer sikit-sikit.


Nak kena tag kawan. Aku bukan pandai sangat nak tag ni..hentam saja la.

Aku dan Kenangan 3

Assalamualaikum wbt semua..

Hai..apa aktiviti anda semua hari cuti ni? Enjoy your weekends okay.

Ni aku nak sambung pasal kenangan yang ketiga pulak. Macam best pulak nak citer benda-benda yang dah lepas dalam hidup ni.

Masih berkenaan anak sedara aku. Masa tu aku sekolah rendah, aku dah lupa macam mana aku dipertanggungjawapkan untuk jaga anak sedara aku tu. Masa tu dia la satu-satunya anak sedara yang aku ada, Nur Fatin Syafiqah. Dia kecik lagi masa tu, tapi dah boleh jalan la.

Budak-budak bukan nak dengar cakap kita, larang sikit nak nangis, nak ngamuk. Masa tengah jaga tu, anak sedara aku dapat sebotol minyak angin (guna untuk urut). Aku mintak dia tak nak bagi. Puas mintak, dia tak bagi jugak. Aku nak ambik, dia nak gigit.

Pastu aku biar. Akibatnya....sebotol minyak angin tu kosong sebab dia tuang kat lantai, plus...cermin almari retak kena ketuk ngan botol minyak angin tu.

Mak aku tanya.."awat adik biaq dia main lagu tu?"...aku jawap.."dah dia nak tokak (gigit) tangan."

Haha..berkaliberkan jawapan aku. Macam tu la kalau aku jaga budak-budak tu, jangan harap aku nak larang banyak-banyak. Sekarang anak sedara aku tu dah besar, dah 17 tahun. Ambik SPM tahun ni, semoga dia berjaya.

Thursday, December 1, 2011

Aku dan Kenangan 2

Assalamualaikum wbt semua..

Ni entry kedua selepas "Aku dan Kenangan". Seperti sebelum ni, aku akan citer pasal mana-mana kenangan yang aku nak kongsi.

Kenangan kali ni baru je terjadi. Minggu lepas, aku balik kampung, tak ada cuti pun masa tu, cuma cuti hujung minggu. Tetiba aku rajin balik kan.Hahaha..tak lah..aku balik pun sebab ada kenduri, anak sedara bersunat. Lagipun kak long aku setuju nak sponsor tiket pergi balik. Apa lagi, on je la.

Semua kakak abang aku balik masa tu. Meriah, lama tak berkumpul. Hari Jumaat tu buat persiapan, Sabtu tu kenduri, Ahad pulak mengemas rumah. Yang nak ceritanya masa hari Ahad tu la, semua sibuk kemas, basuh periuk dan kawah, sapu sampah dan sebagainya.

Dalam sibuk-sibuk tu, aku dukung anak sedara aku yang kecik tu, Muhammad Zariff, hujung Disember ni cukup la setahun umur dia. Penat bawa dia pusing kampung, aku bawa la dia pi tengok mak dia dok basuh periuk. Kat situ ada beberapa timba (baldi) yang penuh dengan ayaq. Zariff excited la nak main ayaq. Aku biar dia tepuk- ayaq tu sampai aku sekali basah. Aku tak kisah, sebab tengok dia seronok sangat.

Lenguh tangan dok pegang dia, kena pegang kemas-kemas, jap lagi tak pasal terjunam dalam timba tu. Mak dia suruh ambik besen besar, boh ayaq bagi dia dok dalam tu. Lagi seronok la dia berkisaq dalam besen tu. Aku kena pegang jugak sebab dia suka tunduk ikut suka hati. Budak kecik besa la.

Dah lama main tu, aku pun dah lenguh bertinggung, aku suruh dia berhenti main. Tapi dia tak mau. Dia pegang besen tu kuat-kuat. Masa aku nak angkat dia tu, dia "ngap" tangan aku. Sakit wei..tapi memandangkan dia anak sedara aku yang masih kecik..tak ada la aku sekeh kepala. Hehe. Kucing aku gigit pun tak sakit macam  tu.

Jangan terpedaya dengan senyuman ini.hehe

Aku dapat souvenir "bunga" kat tangan. Dia dah ada beberapa batang gigi, tu yang seronok sangat gigit tangan orang. Ngan abah dia tak payah cakap la, memang selalu je kena gigit.

Malam Ahad tu dah bertolak balik ke Terengganu, sebab Isnin dah ada kelas.

Nanti aku cerita lagi kenangan aku jaga anak-anak sedara aku.

Foto: Google Image

Tuesday, November 29, 2011

Tag

Assalamualaikum wbt semua..

Post ni nak ucapkan terima kasih kepada Suriana Razali sebab tag saya dalam satu contest. Cuma buat masa ni saya agak sibuk..jika ada kesempatan nanti saya join ye contest tu. Good luck pada semua yang join contest tersebut.

Thursday, November 24, 2011

Last Night

Assalamualaikum wbt everyone..

Last night, my batch has a badminton tournament. It just for fun. Since this is our last year being together, we try our best to have activities as many as possible. The most important part is the memory and sense of togetherness.

I'm not really good at badminton. I just know how to play, but not up to professional level.Who cares..haha. The game start around 8:30pm. We're playing doubles. There are 13 pairs, if i'm not mistaken.

We really enjoy ourselves. Back to the hostel at 12:00am. I slept around 3:40am. And I have discussion at 9am this morning. And another one at 11:30am.

Quite a job i have. Tonight I'm off to Kedah. Got some chores to do at home.

My old poem

Kata hatiku…

Aku sendiri melayari hari..
Rindukan dia, di mana..
Dekat dengan ku, tapi tak kurasa..
Perhatiannya kutagih selalu..
Namun tak mungkin semua itu..

Ku tak pasti..
Apa ku mahu darinya..
Adakah dia orangnya..
Dia sudah berpunya..
Apa lagi ku tunggu ..
Ku tak pasti..

Perit untuk ku lupakan dia..
Walau tak pasti namun dia bererti..
Kenapa mesti dia..
Ku pujuk hati sepi..
Dia bukan untukku..

Cukup sebagai teman..
Ku doa dia bahagia.

Naz
25/3/09  12:13 a.m

Tuesday, November 22, 2011

Bola Emas

Assalamualaikum wbt semua..

Alhamdulillah..seluruh rakyat Malaysia sudah pasti baru sahaja lepas bersorak gembira dengan kemenangan pasukan bola sepak negara meraih emas pada sukan SEA kali ni.

Pastinya malam ni dan esok blogger semua akan update entry pasal bola (termasuk aku). Perlawanan malam ni memang mendebarkan. Terima kasih pada pengadil yang cool. Pemain-pemain skuad bawah 23 telah menunjukkan semangat juang yang tinggi, untuk merobek sayap garuda yang angkuh.

Tahniah skuad bawah 23, tahniah Ong Kim Swee, dan tahniah Malaysia. Walaupun kita mengutip banyak pingat emas dalam acara lain, emas bola sepak yang sentiasa dinantikan.

Dapat menyaksikan perlawanan dari awal hingga akhir cukup memuaskan. Tambahan dapat tengok sendiri secara live (di tv je) detik-detik kemenangan Malaysia di hadapan ribuan penyokong garuda. Memang berbaloi.

Masing-masing sakit tekak menjerit dan kebas tangan bertepuk. Gembira semua. Puas hati. Kesian Badrul asyik kena buli je. Fakri macam tak sihat je main. Asra menyuntik semangat. Muslim pertahanan terbaik. Khairul Fahmi maintain cool.

Malaysia Negaraku.

Monday, November 21, 2011

Pemberitahuan 2

Assalamualaikum wbt semua..

Ok, jap tadi baru je pi ambik laptop kat kedai. Kena format. Terbang not-not merah aku.

Dah ada laptop balik ni, kena la setelkan keje-keje yang setia menunggu.

Jangan lupa tengok bola malam ni.

Take care.

Sunday, November 20, 2011

Pemberitahuan

Assalamualaikum wbt semua..

Nak citer sikit je. Laptop saya kurang sihat sekarang ni. Dah hantar ke klinik berdekatan. Tengah tunggu panggilan dari klinik. Tak tahu bila boleh discharge.

Sebab tu tak update 2,3 hari ni.

Sehingga jumpa lagi.

Take care

p/s: pinjam laptop kawan kejap. Thanks.

Sunday, November 13, 2011

Culture

Assalamualaikum wbt everybody..

Just feel like to talk about culture. We all have a culture, and of course we live in a culture.

We don't have to go to America, China or even Africa to compare our culture. We don't have to seek differences between Malays, Chinese and Indian to understand what is a culture.

Just look at us. Between Malays, we do have differences in culture.

We celebrate wedding ceremony everywhere, but we held it differently.

We eat everyday, but we serve it differently.

We talk everytime we met, but we speak differently.

We knew each other for so long, but we think differently.

We learned the same thing, but we applied it differently.

We do a lot of things differently. That's a culture.

It just a matter of how we adapt and adopt new and different cultures around us.

Observe and analyse..you will see the beautiful colours of culture.

Be open and appreciate the others.

Live happily in diversity.

Have a nice day.

Saturday, November 12, 2011

Blogwalking

Assalamualaikum wbt semua

Sebelum ni aku ada join kempen, dah lama tarikh tutupnye. Aku tak berkesempatan lagi nak melawat semua blog yang join kempen yang sama. So, 2,3 hari ni aku pun blogwalking la..

Apa yang boleh aku simpulkan kat sini adalah...sebelum blogwalking, sila mute/off sound laptop dulu..takut kes terkejut tiba-tiba da muzik. Aku ada juga la kena beberapa kali. Tak tahu la apa motif pasang lagu tu semua. Terpulang pada tuan punya blog la.

Pasang shoutbox yang kecik-kecik comel dah la kat tepi blog tu. Tak payah pasang yang besar gedabak kat tengah-tengah. Nak tunggu benda tu ke tepi satu hal plak.

Lagi satu, aku tak tahu macam mana diorang setting, bila kita tekan kat entry yang dulu-dulu kat list tu akan keluar tab baru. Tak loading pada tab yang sama. Dah kalau aku nak baca banyak entry dia yang dah lepas-lepas..berapa tab aku nak kena buka..dah jadi semak la pulak skrin aku. 

Tu je kot aku nak cakap pagi-pagi ni. Take care

Friday, November 11, 2011

11.11.11

Assalamualaikum wbt semua


Pada hari dan tarikh ini....

Berapa hati yang gembira?

Berapa hati yang bahagia?

dan

Berapa hati yang kecewa?

Thursday, November 10, 2011

Cerita Balik Kampung

Assalamualaikum wbt semua..

Macam aku penah tulis dalam entry sebelum ni, ada kawan sekelas nak ikut balik cuti kat kampung aku. Maka pada malam 3hb November 2011, berangkat lah aku dan kawan-kawan menuju ke Kedah.

Sampai kat stesen bas Kangar (saja turun kat perlis), ayah aku datang ambik. Memandangkan kami balik 2 hari sebelum raya haji, maka ada la kerja persiapan yang perlu dilakukan. Contohnya mengayam ketupat pulut dan juga hiris daging nak masak gulai.

Aku tak sempat nak bawa depa (mereka) pi jalan-jalan mana pun. Sibuk urusan kat rumah. Masa hari kedua raya tu bawa depa pi tengok orang sembelih lembu, sebab kawan teringin nak tengok. Malangnya tak sempat tengok time sembelih, masa sampai tu orang tengah lapah dah. Itu la akibatnya bila tidak menepati waktu. Lepas tu nak pegi market Jitra, ikut jalan Kodiang-Jitra, sebab member nak ambik gambar kat Wat Siam.

Masa kat market Jitra, jumpa buah delima. Member tak pernah tengok dan makan buah tu. So, beli la bagi dia rasa. Bila balik rumah, dia kata dia suka, sedap. Tu kali pertama dia makan buah delima. Petang tu bawa depa ronda kampung naik motor. Tapi tak lama, sebab nak hujan.

Buah Delima, menggoda kan warna merah dia.

Hari ketiga raya bawa depa pi cari belacan kat Sungai Baru. Belacan tu untuk kegunaan kenduri sunat anak kak long aku nanti. Lepas beli belacan, ayah berhenti kat tepi laut. Dia biar kami melepak dan bergambar kat situ. Puas melepak, kami balik dan singgah kat pasar pagi, orang kampung panggil 'nat'. Hari tu ada nat selasa kat Simpang Empat Perlis. Member siap borong jam tangan sorang satu. Wan kempunan laksa, tak sempat beli dah habis.

Petang tu ajak depa pi padang (bendang/sawah padi), kutip siput gondang. Siput ni bahaya sebab merosakkan anak-anak padi. Serangan dia memang agak serius. Kat kawasan kampung aku tu masih boleh tahan la. Depa cukup excited nak kutip siput tu. Geram depa kata. Petang isnin pun dah kutip sebenarnya, pastu nak ajak kutip lagi. Member cuba jugak turun dalam padang sebab tengok aku turun. Depa nak try rasa berjalan dalam lumpuq (lumpur). 

Hari rabu bawa depa pi nat rabu pulak. Dekat ja ngan rumah.  Aku beli seluar track (tertinggal kat kampung). Beli laksa kat depa. Lepas Zohor pi Jitra Mall sebab depa nak cari hadiah untuk kawan yang nak kawin tak lama lagi. Balik rehat sat petang tu. Malam tu dah bertolak balik ke Terengganu. Sampai pagi tadi.

Tu la serba sedikit aktiviti aku masa cuti aritu. Tak sempat nak ajaq depa mengail ikan, sebab ayaq banyak.

Foto: Google Image.

Wednesday, November 9, 2011

Jom Balik Kampus

Assalamualaikum wbt semua..

Setelah 6 hari dok kat kampung, malam ni aku bertolak balik ke Terengganu. Bas pukul 9 malam. Balik awal dari yang sepatutnya sebab ada kerja yang perlu diselesaikan.

Nanti aku update pasal aktiviti aku kat kampung sepanjang cuti ni.

Take care semua

Thursday, November 3, 2011

Jom Balik Kampung

Assalamualaikum wbt semua..


Hari ni 3hb November 2011 aku balik kampung. Malam ni naik bas kul 9 kat depan DABS. Ada 3 orang kawan sekelas ikut aku balik Kedah.

Mula dari kemarin pun dah ada orang yang balik. Pagi sampai tengah hari tadi pun ramai gak yang balik. Sunyi la UniSZA seminggu ni.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha semua. Berkorbanlah sekadar apa yang termampu.

Lebih kurang ngan kampung aku


p/s: Ada beberapa orang ingat aku ni orang Terengganu. Hahaha..

Foto: Google Image

Hargai Mereka

Assalamualaikum wbt semua..

 Ni nak share entry dari blog santaigedik. Entry yang aku betul-betul setuju. Cuma malas nak karang, so bila jumpa..copy paste je la...yang penting adalah penghayatan dan kefahaman tiap-tiap perkataan yang dibaca.

Read with your soul.

-Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.


-Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya  yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.


-Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.


-Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.


-Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti 'selamat pagi', 'selamat hari minggu', 'selamat tidur', 'take care', dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMSnya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan "aku CINTA padamu", tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.


-Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.


-Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.

-Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.


-Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.


-Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.


-Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS 'good luck' untuk memberi semangat kepada kamu.


-Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.


-Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.


-Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu


-Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar 'jauh dimata, dekat dihati?'


-Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih. 


-Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

-Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

-Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

-Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

-Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh
hatinya.

-Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.

-Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

"Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada, jangan pernah mensia-siakan orang tersebut... Kamu akan menyesal melakukannya!

Tak Sihat

Assalamualaikum wbt semua..

Sekarang hati tak berapa sihat.

Selsema dan batuk-batuk sikit.

Kena buat appoinment dengan Doktor selalu.

Kena makan ubat selalu.

Monday, October 31, 2011

Pertandingan Gamelan Melayu 2011

Assalamualaikum wbt semua..

Bermula 29hb hingga 30hb Oktober, Pertandingan Gamelan Melayu Peringkat Kebangsaan 2011 telah berlangsung di Dewan Al-Muktafi Billah Shah (DABS). UniSZA (Universiti Sultan Zainal Abidin) telah menjadi tuan rumah pertandingan anjuran Muzium Negeri Terengganu.

Malam 29hb tu aku tak pergi tengok sebab tengok bola. So, malam 30hb baru aku pergi. Muzik gamelan adalah warisan tradisional Melayu. Dengar orang main pun dah best sebab diri sendiri tak reti main.

Berbalik pada pertandingan, ada dua kategori iaitu tradisional dan juga kreatif/kontemporari. Disertai oleh 14 kumpulan dari seluruh Malaysia. Masing-masing menunjukkan persembahan yang baik. UniSZA telah diwakili oleh dua kumpulan.

Yang bestnya adalah kumpulan yang mewakili UniSZA telah memenangi setiap kategori yang dipertandingkan. Kategori tersebut adalah 1)Pemain Muzik Terbaik Kategori Tradisional (pemain bonang SAGA UniSZA, RM500), 2)Anugerah Khas Juri Kategori Tradisional (SAGA UniSZA, RM2500), 3) Juara Kategori Kontemporari (KonGA UniSZA, RM10,000).
 Setiap kumpulan yang menyertai pertandingan ini mendapat saguhati RM3000.

Juri-juri jemputan adalah penggiat seni yang sudah lama berkecimpung dalam bidang muzik tradisional. Juri-juri diketuai oleh seorang komposer terkenal tanah air, Pak Ngah.  


Nama-nama alat muzik Gamelan

Contoh alat muzik Gamelan

Tuan rumah

Ni kali kedua aku tengok gamelan, yang first masa sem lepas, Persembahan Gamelan Sedunia kat Shahbandar. Masa tu wakil-wakil gamelan dari luar negara buat persembahan. Memang Seronok sangat, nak-nak time diaorang main laju. 

p/s: Keje sekolah berlambak ni.

Foto: Google Image

Sunday, October 30, 2011

Bola itu Bulat

Assalamualaikum wbt semua..

Seperti yang semua sudah maklum, aku sokong Terengganu. Dan perlawanan akhir tadi, Terengganu kalah 1-2, walaupun terlebih dulu menjaringkan gol. Memang agak sedih tapi tak ada la tahap tak lalu nak makan. Hehe. Tak ada rezeki la katakan. Terengganu dah menunjukkan permainan yang baik musim ni. Cuba lagi musim depan ye.

Bola itu bulat, apa-apa pun boleh jadi. Tabik pada Hairuddin Omar (Hai-O), walaupun dah veteran tapi masih lagi berbisa. Abdul Hadi Yahaya tak jumpa rentak malam ni.


Foto: Google Image

Friday, October 28, 2011

Marley & Me

Assalamualaikum wbt everybody..

This gonna be a quite short entry. I just finished watching a film by the title "Marley & Me". Starred by Owen Wilson and Jeniffer Aniston. The film is about a couple who had a dog by the name Marley. He is a Labrador. They adopted him since he was a puppy.

He's been with them throughout the years, from their early marriage until they have 3 kids. He was part of the family. Everybody love him despite his overactive behaviour, and misbehave.

Reach the end of the film, Marley became an old dog, who has digestion problem. All the family members can feel that he is leaving them. Forever. Nothing much they can do other than let him go.

Honestly, I cried at the last 15 minutes. Touched by the love and bond they have. Even though Marley is just a dog, but they take him as one of the family members.

Such a sincere and wonderful relationship.

Whoever has pet should know the feeling. They test our patience to the limit, but still they are part of our life. We miss them every moments.

Miss my cats back at home. Can't wait to see them next week.

Thursday, October 27, 2011

Game Hina Islam

Assalamualaikum wbt semua..

Menjengah ke blog seorang kawan baru, terjumpa satu entry mengenai beberapa game yang dicipta dengan niat melakukan penghinaan ke atas agama Islam. Sungguh licik musuh-musuh Allah ini menggunakan taktik sebegini. Mengambil kesempatan di atas kesukaan segolongan besar belia dan remaja yang gemar bermain game.

Jarum halus ini dikhuatiri akan memesongkan akidah umat Islam. Untuk mengetahui apakah game-game terkutuk tersebut, sila lawat blog Cik Amirah. Di sana ada disertakan gambar bukti penghinaan yang dilakukan.

Wednesday, October 26, 2011

Jom Join Kempen Tingkatkan Jumlah Followers

Assalamualaikum wbt semua..

Pagi-pagi hari cuti ni, rasa macam nak join segment je. Pastu jumpa kempen ni, tengok tajuk kempen tu..panjang kan..Seperti segment yang lain, matlamatnya adalah meningkatkan jumlah follower kita, di samping saling berkenalan sesama blogger. Kalau sesapa nak join jugak, tekan banner kat bawah ni.


Diucapkan selamat berkenalan kepada sesiapa yang sudi melawat blog saya. Terus terang saya nyatakan di sini, saya akan update sekali dalam tempoh 2 atau 3 hari. Bergantung pada idea, mood dan kekangan masa. 

Pengisian blog ni adalah mengenai apa-apa saja yang terlintas di fikiran atau hati dan ingin dikongsi bersama rakan-rakan semua.

Happy Blogging.

p/s: Gembira follower dah cecah 50 orang sekarang.

Shared Info

Assalamualaikum wbt semua..

Hari ni hari cuti umum sempena sambutan Hari Deepavali. Selalunya bila ada perayaan ni kita rakyat Malaysia yang ramah tamah ni akan wish atau ucapkan selamat kepada mereka-mereka yang sambut perayaan tu. Kita ucap selamat kat orang India bila Deepavali, kat orang Cina bila tahun baru, kat orang Kristian bila hari Natal.

Ramah kan kita..Harmoni macam mana pun kita hidup bersama, tapi jangan kita lupa atau abaikan hukum dan suruhan agama.

Aku baru je baca blog LunaLanun, ada entry terbaru pasal tak boleh ucap Selamat Hari Deepavali. Jadi pun kongsi la kat sini, semoga kita saling memperingati.

Untuk maklumat dan hujah lanjut, sila melawat blog LunaLanun.

Sekian, terima kasih.

Saturday, October 22, 2011

Quick Update

Assalamualaikum wbt semua..

Nak update sikit sebelum tido. Tadi baru je lepas tengok bola Terengganu vs Selangor yang berkesudahan 2-1. Yeyee..Terengganu menang.


Aku memang suka tengok bola..tapi takda la fanatik sangat. Dari siang tadi dok pikir nak ajak sapa tengok..sebab geng tengok bola takda. Puas la aku mesej sorang demi sorang kawan- kawan yang tak berapa minat bola.

Akhirnya dengan perjanjian win-win situation, member pun redha teman aku..walaupun dia takda feel nak tengok. Pastu ada beberapa lagi member join gak, padahal niat asal mereka hanyalah nak pegi makan kat kafe tu. Tak kisah la.

Sedikit sedih bila yang tengok bola tu perempuan belaka. Mana orang laki ? diaorang tengok EPL je ke ? yang Malaysia punya tak layan ? Maybe diaorang study kot..bersangka baik ye.

Walaupun aku bukan orang Terengganu, tapi aku excited melebihi orang Ganu. hahahaha...well, dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung..haha..so, aku kat Ganu, sokong Ganu la jawapnye..

p/s: tak sedar diri kerja berlambak.

Foto: Google Image

Friday, October 21, 2011

Aku dan Kenangan

Assalamualaikum wbt semua...

Hari Jumaat ni aku tak pegi panjat bukit pun. Hehe. Tengok tajuk entry tu..sebenarnya dah lama aku nak buat entry macam ni. Nak buat siri kenangan aku dan kongsikan dengan sapa-sapa yang nak baca la.

Untuk siri pertama ni..aku nak citer pasal kenangan masa aku kecik-kecik dulu, aku tak ingat lak umur masa tu..tapi rasanya dah sekolah dah. Masa tu kat rumah aku ada beberapa ekor kucing. So aku ngan kak aku ambik la sorang satu. Kiranya kami jaga kucing masing-masing la.

Time tu jugak tengah hangat pasal ayam katik. Ayam yang kecik-kecik kaki pendek tu. Abang aku ada la bela..ibu ngan beberapa ekor anak dia. Nak dijadikan cerita..anak-anak ayam abang aku tu hilang sekor demi sekor. Abang aku memang syak kucing kami punya kerja. Tapi tak tau yang mana satu.

Sample sahaja. Tak ada kena mengena dengan kejadian.

Entah macam mana proses penyiasatannya, kucing hitam telah dituduh bersalah dan diusir dari rumah. Aku tak sedih sangat sebab bukan kucing aku. Namun, bak kata pepatah 'sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh juga' dan 'langit tidak selalunya cerah'..penjenayah sebenar telah dijumpai.

Penjenayah tersebut tidak dapat menahan keinginannya untuk membuat onar terhadap anak-anak ayam katik..dan telah silap membuat perhitungan di hadapan tuan punya ayam..iaitu abang aku. Dan penjenayah itu adalah kucing aku sendiri (tak ingat nama, sebab banyak sangat). Apa lagi..redha je la kucing tu kena buang. Kesian hitam sebab terpaksa menanggung kesalahan kucing aku.

Penjenayah ditangkap, bersama dengan bukti..hehe

Moralnya..sila fikir dan nilai keadaan di sekeliling sebelum bertindak (hehe). Buat jahat pandang-pandang.  

Foto: Google Image

Tuesday, October 18, 2011

Bila Kita Mati Nanti...

Assalamualaikum wbt semua..

Tengah blog-walking sebelum tido ni, jumpa satu entry bermanfaat dari blog LunaLanun. Meh aku share kat sini. Buat pedoman kita semua.
****

Baiklah, pernahkah kita terfikir apa akan terjadi kepada akaun Facebook kita setelah kita mati suatu hari nanti?! 

Koleksi gambar-gambar 'cute' lelaki dan wanita di Facebook...

Jika suatu hari nanti kita mati, sekiranya akaun Facebook kita itu hanya kita seorang yang tahu password akaun kita, hanya kita seorang yang boleh access akaun kita...

Dan selepas kita mati, apa yang akan jadi pada akaun Facebook kita?!

Mungkin ada yang akan mengucapkan takziah pada wall kita, mungkin ada yang sentiasa menjenguk bagi mengubat kerinduan...

Tetapi...

Sedarkah kita bahawa gambar-gambar kita akan membuatkan kita sentiasa terseksa di alam kubur?!

Gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna macam mana nanti?!

Lelaki ajnabi akan terus-terusan melihat gambar tersebut, dalam masa yang sama tiada siapa yang boleh tolong deletekan gambar kita...

Walaupun sudah bertahun-tahun lamanya kita mati, gambar tersebut terus ditatapi oleh mereka...

Macam mana?!

Pernahkah terlintas di fikiran kita, adakah tudung singkat yang kita pakai itu akan selamatkan kita di alam kubur nanti?!

Suatu hari nanti, kita akan pergi buat selama-lamanya tanpa ada sebarang amaran... Pada bila-bila saat yang Allah kehendaki...

Jadi, bersediakah kita?

Facebook hanya sebagai satu contoh. Laman-laman sosial lain seperti blog, video-video yang kita post dalam YouTube dan sebagainya, adakah kita yakin bahawa isi kandungannya pada suatu hari nanti apabila kita sudah tiada lagi di dunia ni, akan menyelamatkan atau menyeksa kita di alam kubur nanti?! Fikirkanlah... Adakah kita sudah bersedia?!


Baca selanjutnya di sini: http://lunalanun.blogspot.com/2011/10/apa-akan-jadi-pada-akaun-facebook-kita.html#ixzz1b3WneqXP

****

Friday, October 14, 2011

Aktiviti Hari Jumaat 2

Assalamualaikum wbt semua..

Hai..awak semua buat apa hari cuti ni?...Minggu ni sekali lagi aku pegi panjat Bukit Besar. So rekod terkini adalah 4 kali sampai ke puncak. Bangga je. Padahal malu je ngan pakcik tadi, kami baru je nak berhenti penat, dia dah 2 kali ulang-alik.

Semalam aku ngan kawan-kawan sekelas buat gathering sikit untuk batch kami. Kami masak sama-sama, main sama-sama. Kenangan la.

So, semalam rancang la sapa yang nak pegi panjat bukit..yang angkat tangan nak pegi ada 11 orang. Ramai kan. So, aku budget mesti happening la pagi Jumaat kat Bukit Besar tu. Boleh suka-suka ramai-ramai. Tapi, pagi tadi..yang berjaya mengharungi dugaan untuk pegi hanyalah 5 orang. Sedih rasa.

Yang lain semua letih sebab main tarik tali masa gathering tu. Kami rancang nak panjat bukit tu sebagai aktiviti mingguan. Haa..hebat kan..

Lepas panjat bukit, macam biasa pegi sarapan. Tapi kali ni makan kat kedai je. Lepas makan terus balik.

*perlu sibukkan diri untuk melupakan masalah yang ada. Semoga berjaya.

Take care.

Monday, October 10, 2011

Jom Cari Follower

Assalamualaikum wbt semua...

Jom redakan keserabutan dan kesedihan hati dengan join segmen ni...


due esok kul 10 mlm...klik banner kalau nk join gak..

take care

Silver Lining

Assalamualaikum wbt everyone...

My mood is swinging today. I'm confused with my thinking and feelings.
This invisible burden is too heavy. I'm afraid I couldn't take it.
Who know yourself better than you and Allah s.w.t

I hope for a silver lining in the cloud.
To please me.
I hope for the mountain breeze.
To hugs me.
I hope for the midnight wind.
To wrap my sleep.

Only if I can wish...

Allah..please save my soul.


Double Frustration is coming soon. 

Sunday, October 9, 2011

Pensil

Assalamualaikum wbt semua..

Entri ini untuk dikongsikan bersama-sama, buat renungan dan iktibar motivasi.

Ada 5 perkara yang boleh kita belajar dari sebatang pensil.


1) Ibarat pensil, ada tangan yang memegang dan mengatur pergerakkannya. Maka ingatlah, ada kuasa yang membimbing langkah hidup kita, iaitu Allah s.w.t.

2) Ketika menulis, pensil akan menjadi tumpul. Kita perlu berhenti dan mengasahnya. Pasti pensil itu perit ketika badannya diraut, tetapi hasilnya, ia menjadi tajam dan cantik tulisannya. Begitu juga dengan hidup kita, kita perlu berani menempuh kesusahan kerana ia adalah sebab kita menjadi lebih baik.

3) Pensil mungkin menghasilkan tulisan yang salah, namun kita boleh memadam dan membetulkannya. Begitu juga dengan kita, diharap kita sentiasa memperbaiki kesalahan kita dan berada di jalan yang benar.

4) Manakah bahagian yang paling penting pada sebatang pensil? Bahagian dalam atau luar? Sudah pasti bahagian dalam (karbon). Begitu juga kita, kita perlu berhati-hati dengan apa yang ada di dalam diri kita, terutama perkara yang tidak baik.

5) Pensil selalu meninggalkan tanda. Begitu juga dengan kita, apa yang kita lakukan pasti meninggalkan kesan pada diri sendiri dan juga orang lain. Oleh itu kita perlu sentiasa bijak dalam bertindak.

[sumber: Solusi isu 35]

Saturday, October 8, 2011

Masa yang Tak Tentu..

Assalamualaikum wbt semua..

Entri malam ini adalah entri keinsafan. Tadi mak tipon, sembang-sembang pasal keadaan kat kampung tu. Aku tanya ayah mana? Mak cakap ayah pi baca qolhu. Eh..sapa meninggal? Mak cakap arwah (aku taknak sebut nama) meninggal sebab eksiden semalam. Arwah ni dalam lingkungan 38-43 tahun, kalau tak silap la.

Lokasi eksiden tu adalah tempat kemalangan maut selalu jadi. Untuk rekod tahun ni, dah 5 kali kemalangan maut jadi kat situ. Kisahnya sebuah kereta yang dipandu oleh seorang gadis belasan tahun, nak potong lori ikan, tapi tak pandai nak agak jarak kereta dari arah bertentangan, so..bertembung.

Budak perempuan tu arwah tak tempat tu jugak. Orang kampung aku arwah kat hospital. Anak-anak ngan isteri dia pun boleh tahan cedera, patah-patah abih. Penumpang kereta yang budak perempuan tu bawa pun patah-patah jugak.

Muhasabah diri sendiri, dah cukup ka bekalan kita nak 'pergi sana'. Semoga kita semua diberi petunjuk dan sentiasa dipelihara dengan rahmat-Nya.

Moral: 1) Kita tak tahu ajal kita bila nak sampai. 2) Kita tak tahu macam mana cara kita 'pergi' nanti. 3) Jangan excited sangat bawa kereta jika kita kurang pengalaman. 

Al-Fatihah untuk arwah. Takziah untuk keluarganya.

Friday, October 7, 2011

Aktiviti Hari Jumaat.

Assalamualaikum wbt semua...

Pagi tadi, aku dan 6 kawan sekelas pergi beriadah kat Bukit Besar. Ni kali ke-3 aku naik bukit tu. Bukit Besar ni kira salah satu dari landmark Terengganu la. Sesiapa yang mai cini mustahil la tak nampak bukit tu, sebab kat bukit ada tulisan "Allah Peliharakanlah Terengganu". Macam gambar kat bawah ni. Kalau malam-malam lagi la nampak sebab pasang lampu.


Track laluan untuk sampai ke puncak bukit ni boleh tahan mencabar. Kecerunan yang boleh meregangkan otot betis. Kalau pergi hari cuti memang orang ramai, ada yang datang ngan family, ada datang ngan pasangan, dan juga kawan-kawan. Ada member aku yang first time naik tadi, so mood excited tu lebih sikit.Hehe. Walaupun masing-masing mengah, tapi sesi bergambar tetap diteruskan sepanjang pendakian. Nak buat kenangan beriadah bersama-sama.

Lokasi Bukit Besar ni adalah dihadapan Mydin Mall. Kalau lalu jambatan Sultan Ismail tu, confirm korang akan nampak bukit tu. Selepas mengeluarkan peluh yang tak seberapa, kami pergi beli nasi kerabu dan berkelah dekat Pantai Telok Ketapang (dekat ngan airport tu). Selalu lepak kat pantai Tok Jembal je, tapi tadi orang ramai sangat. Makan ramai-ramai gitu memang memorable la. Lagipun dah tahun akhir ni kan, semua aktiviti nak buat bersama-sama. 

Tu la aktiviti besar untuk hari ni. Balik bilik, mandi, main game. Hehe. 

 

Ni gambar kawan masa dah turun. Muka masing-masing tak nampak penat pun.

Lepas exercise, top up lemak balik. Hehe

[gambar Bukit Besar: google image]
[gambar kami-kami: aku kidnap dari blog akmal]

Thursday, October 6, 2011

Coretan Saja-saja (Sesi malam)

Assalamualaikum wbt semua..

Tetiba ada sesi malam pulak. Hehe. Aku baru je abih sesi makan ramai-ramai kat bilik member. Makan bihun goreng. Terima kasih kepada kawan yang sponsor.

Lepas makan, aku dan 2 lagi kawan ke cafe, bukan nak makan lagi..hehe..tapi nak pegi beli tiket, untuk balik kampung masa Raya Haji nanti. Cuti lagi sebulan, tapi tiket dah beli sekarang, tak menyempat nak cuti. Kawan yang 2 orang tu nak merasa macam mana suasana kat kampung aku di Kedah tu. Sorang orang Perak, sorang lagi orang Johor.

Aku tak kisah pun depa nak ikut, bukan nak kena dukung pun. Mak aku pun tak kisah. Pandai-pandai la diorang sesuaikan diri nanti kat kampung tu.

Masa nak beli tiket tadi kena beratur boleh tahan panjang. Tak penah-penah aku duduk 3 tahun dah kat sini, kena beratur masa beli tiket. Ish2..ini menandakan orang-orang utara semakin ramai datang study kat Terengganu ni.


Lepas beli tiket, kami lepak-lepak kat bawah hostel ni, aku syok punya bersembang. Tiba-tiba ada mesej dari kawan sekelas tanya "dah antar ke emel kat mdm?"..Haah..aku dah terlupa. Terima kasih la kat kawan sekelas aku tu. Kalau tidak tak siap la keje aku. Kami kena antar tugasan melalui emel.


Kenapa la mudah sangat terlupa ni. Kena pegi beli kismis la lepas ni. Lama dah tak makan kismis.

Kerja banyak je dok menanti tu, tapi aku sempat je kan online dan update blog ni. Haha..apa nak jadi ni. Sedar-sedar diri la sikit.

[foto: Google Image]

Coretan Saja-saja

Assalamualaikum wbt semua..

Hari ni aku tak ada kelas, tapi kejap lagi nak kena pegi fakulti jugak sebab nak hantar homework. Timbunan kerja semakin menyerlah. Cabaran subjek-subjek baru yang sentiasa merisaukan hati. (Risau sahaja, tapi tak study pun).

Memandangkan roomate aku tak ada, dia ikut trip apa ntah, jadi aku dengan rajinnya nak mengemas bilik. Diharapkan berjayalah aku kemas bilik hari ni. Hehe. Species apa ntah aku ni, time orang tak ada baru boleh buat kerja. Kena duduk dalam hutan gamaknye.

Entry sebelum ni aku ada join segmen jom tambah follower, hasilnya bertambah jugak la kawan-kawan baru aku. Terima kasih kepada yang sudi berkawan dengan saya.

Aku kena join segmen baru bertambah kawan. Tak macam MeowwMania..tak join segmen pun kawan-kawan dia dah ramai. Hehehe.    

Tu la saja coretan pada tengah hari ni. Sekadar update je. Tak ada topik pun sebenarnya.

Thursday, September 29, 2011

Jom Tambah Follower

Assalamualaikum wbt semua..

Memandangkan aku dah beberapa hari tak menulis, dan tak tahu nak tulis apa..sebelum blog aku ni expired..aku decide untuk join segment..hehe



aku join segment - Jom tambah follower yg dianjurkan oleh Lulu..
Nak join jugak sila klik banner. Tarikh tutup Jumaat (30/9/11) jam 3 petang.

Selamat Berkenalan semua.

Saturday, September 24, 2011

Bila cuti Banyak

Assalamualaikum wbt semua...

   Hai, ni nak cerita sikit pasal life di awal sem 7. Tinggal sem ni dan sem depan je, pastu abih la pengajian 4 tahun aku. Boleh balik kampung dan spend masa main-main dengan golden collection aku kat rumah tu.

  Sem ni aku ada kelas 3 hari je: Isnin, Selasa, dan Rabu. Ahad dan Khamis tak ada kelas. So, hari cuti bertambah la dari 2 hari kepada 4 hari setiap minggu. Dah banyak sangat hari cuti ni tak tau pulak nak buat apa.

   Ni ada beberapa aktiviti yang aku buat time cuti. Hari Khamis aku dengan kawan pi TTC (Terengganu Trade Centre) sebab ada IT Fair (adik-beradik PC Fair). Aku beli pendrive je untuk k.long aku. Pastu tolong belikan printer kat kawan. Then, pegi buang duit cikit kat Mydin Mall.
 
  Hari Jumaat, pagi tu ada program explorace sebagai aktiviti untuk sambut junior course aku. Aku dah jadi Super Duper Senior sekarang ni. Program abih dalam pukul 10 lebih, lepas makan pukul 11 lebih aku pun rilex je sambil layan movie. Tiba-tiba kawan call ajak pegi KB Mall. Aku agak terkejut, biar betul nak ajak pi Kota Bharu. Ad hoc program, dah alang-alang orang ajak, aku on je la. lagipun tak pernah lagi sampai sana.
KB Mall, sekarang tengah sale

Dah sampai sana, apalagi, sempat la membuang duit sekeping, dua. Aku kagum sedikit, Aku tak budget Kelantan ada tempat besar macam tu (sorry to Kelantanese). Stereotype nye aku anggap Kelantan agak mundur. Tapi ok je, rasa macam nak pegi lagi kot. Hahha.


Happy kan duit boleh terbang. Hehe

 Hari ni, sepatutnya aku dah on the way ke Mesra Mall pulak. Tapi bila difikirkan, amboi sakan kau keluar tiap-tiap hari. Kalau keluar saja tak apa, tapi duit mesti terkeluar jugak jap lagi. Tak boleh-tak boleh. Aku kalau bab duit ni agak kedekut ye (jujur ni). Aku akan jadi psiko sendiri bila spend duit banyak tiap-tiap hari. Maklum la, mana ada pendapatan sendiri, loan yang ada ni pun nak kena bayar balik. Maka aku tak pegi ke Mesra Mall. Maaf la kawan-kawan yang ajak tu ye.


  Esok pun dah ada plan nak keluar dengan member sekelas. Pegi pusing bandar naik bas Cas Ligas. Rilex je naik bas tu, seat dia cikit je. Ada kerusi besi macam kat taman tu. Asyik keluar jalan-jalan, assignment tak buat lagi. Pastu mula la serabut, semua nak buat dalam satu masa. Insaf la Naz ooi.

Ni la bas nye

Tu je kot aku nak cerita. Lapar pulak rasa. Nak pegi mencari sesuap nasi. Take Care.

foto: Google Image

Monday, September 19, 2011

Sikit Lagi

Assalamualaikum wbt semua..

Hai..hari tu sibuk siapkan report..dah antar dah ari khamis 15/9/2011. Setel satu keje.

Ni nak kena siapkan slide presentation pulak, esok nak present..Tak start apa-apa lagi pun..mengong tul..
sibuk online je..

Hish..Ya Allah berilah aku semangat dan kerajinan untuk belajar. Amin.

Jangan jadi mcam dia ni..tido je tau

[foto: Google image]

Saturday, September 17, 2011

Saturday Blues

Assalamualaikum wbt semua...

Hari ni rasa distracted sikit. Hmmm..macam-macam rasa ada. Tak suka nye bila rasa macam ni. Betul-betul tak senang.

Kenapa boleh jadi macam ni?  Hmm.apa yang aku boleh bagitau adalah...Tak semestinya orang bahagia dengan kebahagiaan kita..DAN tak semestinya kita bahagia dengan kebahagiaan orang lain.

                                                        

Secara luarannya, aku boleh buat macam tak ada apa-apa. boleh buat ati kering je, boleh buat blur, boleh buat tak tahu apa-apa...

Dalamannya...aku betul-betul terganggu. Perasaan yang aku tak suka tu jugak la yang aku rasa sekarang.


Entah untuk kali keberapa aku perlu rasa perasaan ni. Rasa yang aku nak buang tapi tak mampu.

Kenapa hati ni susah untuk dijaga? 

Need some space for myself.

[foto:Google image]

Wednesday, September 14, 2011

Abihkan cepat

Assalamualaikum wbt semua...

Aku tengah boring ni, tengah cari mood nak siapkan report LI. Pegi mana pulak semangat ni, dah la nak kena antar esok. Hish..ada masa sebelum ni taknak buat, asyik nak mancing..padan muka.

Bila agaknya aku nak berubah jadi rajin. Dah tahun akhir ni pun tetap sama je perangai.

Nak kena abihkan cepat..pastu boleh relax main game. Hehehe..

Take care.

Sunday, September 11, 2011

Tersampai dah

Assalamualaikum wbt semua..

Agak lama aku tak update blog ni. Last aku tulis pasal Makcik bersalin. Pastu sibuk beraya dan main game. Ok, sekarang ni aku dah sampai kat Terengganu. Untuk meneruskan pengajian setelah lama bercuti. Nak panggil balik mood tu agak payah ye. Dah lama dok saja ja, pastu nak kena baca buku balik. Boring je rasa.

Tengah best2 dok kampung. pi mengail ikan, main panas, bermesra ngan budak2 ensem kat rumah tu. Rindu la nanti kat Baq ngan Uih.

Apapun, tinggal lagi dua sem je lagi. Kalau ikut kalendar akademik, aku abih bulan Jun tahun depan. Tak sabaqnye. Pastu nak dok rumah je. Dah habaq kat mak, aku tak mau qeja. Mak kata ikut la..Hahaha..Sewel je..ngaji empat tahun tapi tak mau qeja.

Akan bermula rutin semester seperti biasa. Mengharapkan suatu yang lebih baik dari sebelumnya. Semoga semester baru ni memberi seribu kejayaan dalam hidupku. Amin.

Ok, nanti aku update lagi. Take care.

Tuesday, August 23, 2011

Pengumuman Penting

Assalamualaikum wbt semua..

Di sini nak buat satu pengumuman penting. Pada pagi hari ini 23 Ogos 2011 bersamaan 23 Ramadhan 1432 Hijrah, Makcik (kucing aku) telah selamat melahirkan 4 ekor cahaya mata. 3 kaler oren, sekor kaler hitam. Maka bertambahlah koleksi kucing oren kat rumah aku.

Anak yang pertama tu dilahirkan atas katil aku. Nasib sempat alas dengan kain buruk. Yang tiga lagi dilahirkan kat bawah rak baju. Semuanya sihat belaka.

Dilahirkan masa bulan posa, aku kena keluarkan zakat gak ka? Hahahaha.

Aku sempat jaga kejap je la, lepas raya dah nak balik terengganu, tinggal mak aku la yang kena menguruskan semua. Ditambah abang2 baby ni yang aktif sentiasa.

Tu je nak share. Jenuh la aku nak mikirkan nama kat depa.

Piece of my happiness

Sunday, August 21, 2011

Sedikit Jeles

Assalamualaikum wbt semua...

Semenjak abih praktikal dan ada kat rumah ni, aku tak tulis apa-apa entry pun. Macam biasa la, sifat menangguh telah menjadi penghalang. Alasan je lebih. Aku online je 2,3 hari ni, tapi just blogwalking. Dah blogwalking, jadi silent reader lagi. Hahaha

 2, 3 hari ni aku asyik melawat blog meowwmania. Best blog ni, dia asyik cerita pasal kucing-kucing dia yang diberi gelaran budak-budak jebons. Banyak gambar dia letak. Geram tengok.

Tajuk entry aku macam tu sebab aku memang jeles ngan meowwmania. Haha. Kalau boleh aku nak buat macam dia jugak. Cerita pasal budak-budak oren kat rumah aku ni. Sekarang ada 3 ekoq. Makcik, Lebaq dan Kuruih. Makcik tengah sarat, tunggu masa je tu. Yang jelesnye, aku tak ada kamera sendiri lagi buat masa ni. Agak miskin ye. Kalau dah ada, confirm berseri-seri blog aku ngan gambar-gambar ori yang aku sendiri capture.

Doakan aku murah rezeki. Heheehehe.

Monday, August 15, 2011

Hari Last

Assalamualaikum wbt semua...

   Hari ni merupakan hari terakhir aku menjalani latihan industri (LI) di Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA). Aku dah jadi family sementara LADA selama 14 minggu. Sepanjang LI ni, macam-macam benda aku belajar dan banyak pengalaman aku kutip secara langsung dan tidak langsung. So, entry ni dibuat untuk share sikit detik-detik aku sebagai budak praktikal.

   Aku lapor diri pada 15 Mei 2011 dan telah ditempatkan di bahagian pelancongan. Masa tu depa dok tingkat 7. Dalam first few weeks aku tak banyak cakap [aku memang species tak banyak cakap], aku dok diam je kat meja yang depa sediakan. Bila staff minta tolong aku tolong la.

   Dekat-dekat nak cukup sebulan aku dok citu, dapat tau bahagian pelancongan kena pindah turun tingkat 5. Sebab apa aku kurang pasti. So, bersama-sama staff lain, kami pun angkut la segala barang dan harta pelancongan ke tingkat 5. Dalam sehari tu aku tak tau berapa kali turun naik lif. Sampai kadang-kadang aku rasa macam berada di awang-awangan.

   Bila turun tingkat 5, bahagian pelancongan telah dipecahkan kepada 2 bahagian yang berasingan: Bahagian Promosi dan Pengurusan Acara (AP) manakala satu lagi Bahagian Pembangunan Pelancongan (PEL). Bahagian AP diketuai oleh En. Azmil Munif sebagai Ketua Penolong Pengurus dan bahagian PEL diterajui oleh Cik Puan Rosnina sebagai Pengurus Pelancongan.

   Walaupun telah dipecahkan, aku masih lagi berkhidmat untuk kedua-dua bahagian. Aku tak kisah pun. Cuma meja aku depa letak kat bahagian AP. Time aku free aku pegi jugak jalan ke bahagian PEL, sebelah menyebelah je pun.

   Elok je dah setel kemas opis yang baru ni, ada 2 orang budak LI baru masuk ke bahagian pelancongan. Aku ada la kawan. Kalau tak, aku dok sorang je. Nak menyembang dengan staff lain rasa macam segan lak. Lepas 2 orang budak laki tu masuk, kami diberi tanggungjawap untuk handle jemputan bagi majlis makan malam pelancongan, atau bahasa yang sedap sikit, Tourism Night/Gathering .

   Kami memerlukan masa lebih kurang sebulan. Bermula dari menyediakan list jemputan, sedia kad jemputan, hantar dan follow up. Follow up ni penting. Mula-mula call sebab nak pastikan diorang terima kad jemputan yang dihantar. Pastu call sekali lagi untuk tanya kehadiran lak. Kami ada lebih kurang 350 jemputan. Semua kena follow up. Jemputan terdiri daripada jabatan kerajaan, hotel-hotel, agen pelancongan dan juga restoran.

   Tiap-tiap hari bertiga bergilir-gilir tekap telefon kat telinga. Macam-macam ragam dan karenah yang kami jumpa masa ngah follow up tu. Akhirnya kami berjaya mendapatkan confirmation kehadiran seramai 230 orang. Hari yang ditunggu 9hb Julai, dekat Berjaya Resort, Langkawi.

   Lepas dinner, kami rilex sikit. Buat keje-keje opis je. Tolong kemas-kemas, hias-hias. Ada jugak keje serius, kena buat surat, fax dan fotostat. Ada keje yang nampak simple, tapi banyak bagi kita pengalaman. Aku tak menyesal la pilih LADA. Pastu ada budak LI baru masuk, sorang je.

Pastu kitaorang ada Festival Padi Antarabangsa pulak. Berhari-hari jugak la kami berkampung kat Laman Padi tu. Kutip pengalaman lagi.

Best dok bahagian pelancongan ni adalah bila ada pegawai yang keluar pegi buat promosi kat mana-mana (luar negara). Nanti bila balik, kami dapat la buah tangan. Hehe.

Dalam minggu-minggu last ni, aku spend masa ngan staff lain untuk menghias opis. Maklum la nak raya katakan. Kami pasang lampu 'lip lap lip lap' satu opis. Meriah. Pastu gantung ketupat dan bendera. Merdeka pun sambut jugak.

   Ngan budak LI yang lain dah macam kawan lama. Ke mana saja bersama. Tambah lak sorang tu family dia buat kereta sewa, ke mana nak pi pun guna kereta dia la. Isi minyak je. Tu la sedikit sebanyak cerita aku. Aku ucapkan terima kasih la kat semua staff kedua-dua bahagian sebab memberi kerjasama sepanjang aku praktikal kat sana.

Nak senarai nama semua staff kat bahagian pelancongan: Cik Pn. Rosnina, En. Shamsudin, Cik Hadis, Jiddin, Kak Mar, K. Noriza, Aishah, En. Azmil, K. Neeza, Tinie, K. Jem, Ameer, Abg. Zam, En. Azman, Usop, K. Yan, K. Su, Cik Lina, En. Mizi.

Budak-budak praktikal yang dok berkepit sentiasa adalah Din, Fadzli, Nazuha dan Syikin [dan aku la sebelum ni].


                    
                    
        

Walaupun aku dah tak duduk Langkawi lepas ni, still boleh contact ngan depa semua melalui facebook.
Semoga bertemu lagi. Good bye Langkawi.

Tanda

Assalamualaikum wbt semua...

Arini nak share pasal maksud tanda tangan. Semua orang ada tanda tangan. Semuanya berbeza dan unik. Tuan punya tanda tangan tu je yang boleh buat tanda tangan tu dengan senang sekali. Kalau ada yang nak meniru pun kena praktis berpuluh ratusan kali. Tu pun kalau menjadi.

Tanda tangan ni merupakan salah satu identiti seseorang. Melalui tanda tangan kita dapat mengenal keperibadian seseorang. Antara rahsia tanda tangan yang diketahui adalah:

1. Satu garisan di bawah
    - seorang yang sangat yakin dan mempunyai personaliti hebat tetapi agak pentingkan diri sendiri.

2. Satu titik di bawah
    - seorang yang simple dan tenang tetapi senang hilang kepercayaan apabila dikhianati.

3. Dua titik di bawah
    - seorang yang romantik tetapi mudah bertukar pasangan serta lebih memilih kecantikan dan mudah menarik perhatian orang lain.

4. Tanpa garisan dan titik di bawah
     - seorang yang seronok dengan kehidupan dengan cara sendiri tetapi kurang memberikan perhatian pada pandangan orang.

5. Tiada kaitan dengan nama
     - seorang yang sentiasa berusaha kelihatan bijak dan yakin dengan kebolehan sendiri tetapi suka berselindung dan tidak mengambil pandangan orang lain.

6. Berkaitan ejaan nama tapi sukar dibaca
    - seorang yang kreatif dan cerdik tapi malas berfikir panjang serta mudah menukar pandangan atau idea.

7. Huruf tidak bersambung
    - seorang yang suka berfikir, sangat mengambil berat, tidak pentingkan diri sendiri, sanggup berkorban          apa saja untuk orang lain, tetapi cepat mengalah dan mudah serik.

8. Mengikut ejaan nama dengan huruf yang jelas.
    - seorang yang baik hati, boleh sesuaikan diri dengan siapa saja dalam apa jua keadaan atau urusan, tegas dengan pendapat sendiri dan ada semangat tinggi.



Pernyataan di atas tidak semestinya tepat 100%. So, korang punya tanda tangan macam mana?
[sumber: Mingguan Malaysia, 14/8/11]
[foto: Google Image]


"Segmen Zana: Salam Ramadhan"

Assalamualaikum wbt semua..

Rajin pulak aku blogwalking time sahur arini. Hehe. Pastu aku jumpa segmen ni, terbuka ati lak nak join. Haha. Kalau korang nak join jugak sila ke blog penganjur.



Nama aku Naz, umur 23 tahun, baju raya tak sure kaler apa sebab di'sponsor'. Dengar2 mcm kaler biru kot.

Pengalaman Ramadhan: Aku orang utara yang tengah sambung belajar di pantai timur. So, biasanya awal Ramadhan sambut kat kampus je. 2,3 hari lagi nak raya baru boleh balik berpuasa ngan family. Tahun ni pun awal puasa di perantauan sebab praktikal. Berpuasa kat tempat orang, aku tak kisah sangat, bedal je apa yang ada. Tapi bila balik rumah, demand la sikit.

Antara kuih kegemaran aku adalah pulut dakap (pisang bungkus ngan pulut pastu balut ngan daun pisang, then lengat/kukus). Tak tau la korang panggil apa kuih tu. Aku nak suruh mak aku buat sebenarnya, tapi aku tak cakap direct. Aku saja 'complain' kuih pulut dakap yang aku beli kat kedai. Aku kata tak sedap la, pulut banyak sangat la, keras la, dan macam-macam lagi ayat tak puas hati. 

Mak aku jawap, "Besa la, depa buat nak berniaga ja". Pastu esok nye, aku nampak mak aku pegi cari daun pisang dan masak pulut. Ternyata mak aku paham maksud tersirat aku. Hahaha. Bestnye boleh makan pulut dakap air tangan mak aku. Kelas la mak aku. 

Ni la rupa pulut dakap
Yang aku citer ni pengalaman or kenangan ea?  Gasak la, aku nak share jugak.Hahahaha..

Tarikh tutup segmen ni 28 Ogos 2011 (tarikh ni tak statik).  
[foto: Google Image]

Just a piece of memory

Saturday, August 13, 2011

Tak Payah Perli La

Assalamualaikum wbt semua.

Di hari sabtu yang mendung ni nak share sikit pasal sikap beberapa makhluk bernama manusia yang tak berapa beradab.

Minggu lepas aku teman kawan-kawan yang praktikal sama ngan aku pi beli kasut raya. Disebabkan aku memang fail bab2 shopping ni, so aku just tengok, jalan2, dan pusing2 je la. Kawan-kawan aku ni geng free hair sebenarnya. Tapi disebabkan menghormati etika kerja (kononnya) diorang pun pakai la tudung bila masuk opis. Cantik je masing-masing pakai tudung. Pandai lak fesyen, putar belit sana sini.

Oleh kerana aktiviti shopping tu dilakukan sejurus selepas waktu pejabat, so diorang ni masih bertudung la masa ngah pilih kasut tu. Nak dijadikan cerita, ada la geng free hair diorang gak yang datang shopping situ. Pastu geng yang baru sampai ni, sound agak kuat la "eh pakai tudung", dia ulang banyak kali la jugak. Yang sorang lagi perli "lawa tudung baru".

Aku pun hairan la. Apa salahnya kalau kawan kau nak bertudung. Kalau taknak puji pun, kau diam je la. Tak payah nak perli. Aku tak paham la pemikiran orang macam ni. Ada lak yang memberi cadangan, "kalau nak free hair, buat je..nanti orang kata hipokrit". Mantap kan nasihat kau. Bukan kau nak bagi nasihat yang elok, mana tau sekarang dia pakai tudung kadang2 je, pastu dapat hidayah nak pakai terus.

Apa makna hipokrit ntah. Bagi aku tak salah kalau hipokrit ke arah kebaikan. Doakan diorang supaya dapat hidayah dalam 'lakonan' tu. Korang tak rela orang kutuk korang hipokrit, tapi korang rela malaikat kutuk korang bila buka aurat suka-suka.

Masing-masing dah besar, ada otak dan akal. Pandai-pandai la buat pilihan terbaik untuk diri sendiri.



Perubahan kecil yang berterusan ke arah kebaikan adalah lebih terpuji dari perubahan besar yang mendadak yang sementara.

Just a piece of my view.

[foto dari google image]

Friday, August 12, 2011

Angry Birds

Assalamualaikum wbt semua..

Bila korang semua baca tujuk entry ni, apa yang terlintas kat kepala korang? Haik !!! Burung mana pulak yang nak marah hari Jumaat ni. Hah..kenapa marah, mesti ada sebab kan. Orang pun tak marah kalau tak ada sebab, orang gila je kot yang tiba-tiba rasa nak marah.

Sebenarnya "Angry Birds" ni adalah sebuah terbaru yang aku tengah main sekarang. Aku ni memang suka sangat main game kat PC. Macam-macam game aku main. Nak suruh main dari pagi sampai malam pun tak ada masalah. Aku pernah main sampai laptop aku terpadam sendiri. Kes bateri terlampau panas. Game ni salah satu "escape way" aku dari memikirkan masalah yang menyerabutkan kepala. Memang berkesan (dalam kes aku la).

Berbalik pada tajuk entry aku ni, aku nak terang sikit pasal game "Angry Birds" yang telah menyerang opis aku. Sampai staff kat opis pun main gak game ni. Ceritanya, ada satu keluarga burung ni yang naik angin, panas je rasa kat keluarga penjahat (b.a.b.i) yang telah membuat onar dengan mencuri telur keluarga burung tadi.

Dah tentu la burung-burung tu semua marah. So, misi game ni adalah membantu burung-burung yang garang tu untuk membalas dendam. Caranya, korang akan diberi satu lastik. Lastik ni la yang akan korang guna untuk lastik rumah/kubu penjahat-penjahat hijau yang bertanggungjawab melakukan huru-hara.

Kubu penjahat bukan senang nak dimusnahkan. Memerlukan strategi yang tepat. Boleh la test sikit pengetahuan fizik korang, sebab korang kena pilih pada kecerunan mana yang sesuai untuk 'attack' kubu-kubu tadi. Kubu-kubu ni diperbuat dari kayu, ais, dan juga baru simen (da stage yang gabung semua benda ni). Kalau kayu dengan ais tu mudah sikit la nak hancurkan. Tapi batu simen ni kena plan betul-betul sebelum serang.

Bila main, mesti korang akan rasa sedikit 'annoying' kat penjahat hijau tu. Sebabnya, korang akan dengar suara-suara gembira penjahat tu gelak. Ditambah pulak dengan senyuman/sengihan bila korang tak dapat nak hancurkan kubu tu. So, korang akan berkobar-kobar untuk sama-sama membalas dendam bagi pihak keluarga burung. Aku pasti korang akan sentiasa "try again" stage tu sampai la korang berjaya.

Korang akan diberi beberapa species burung mengikut stage kemaraan korang. Ada enam jenis burung dalam game ni. Setiap burung ni ada kelebihan dan kepakaran yang berlainan.

Kalau korang teruja nak main jugak, pandai-pandai la korang download ye. Hehe. Anyway, enjoy the game this lovely weekends.

Ni la muka burung tengah marah.

Yang sebelah kanan tu la rupa penjahat.

Ni la 6 ekor burung garang dalam game ni.

Ni salah satu contoh kubu yang korang kena hancurkan.

Tuesday, August 9, 2011

Mercun

Assalamualaikum wbt..

Sementara menunggu masa nak pi bazar Ramadhan, aku nak tulis sikit pasal mercun dan hari raya (hari raya memang lambat lagi). Hari ni dah masuk hari ke-9 umat Islam berpuasa. Bila sebut pasal puasa mesti sebut pasal raya, dan bila sebuut pasal raya, mesti sebut pasal mercun.

Haa. Mercun ni adalah sejenis bahan letupan sebenarnya. Orang cukup suka main mercun masa bulan posa. Nak sambut raya kononnya. Bukan budak-budak je, orang dewasa pun sama. Aku pun suka gak main mercun.

Ada macam-macam jenis mercun yang dijual di pasaran gelap (gelap sebab tak diluluskan oleh kerajaan). Walaupun diharamkan, tetap ada gak kat pasaran. Ada mercun bola, naga, roket, lebah, katak, papan, dan macam-macam lagi. Pendek kata memang meriah la kalau boleh main mercun ni. Setakat bunga api lidi tu tak pandang la. Bunga api yang besar kotak bateri keta tu baru puas. Sedia duit je, macam-macam boleh dapat.

Bila main mercun ni, tak sah la kalau tak ada berita pasal putus jari, melecur, buta dan rumah terbakar. Aku nak fokus kat kecederaan yang dirasai oleh pemain-pemain mercun amatur (budak-budak). Tak tau la macam mana diorang main sampai boleh putus jari. Mesti kes tak sempat nak baling kan. Tak pun kes terlebih pandai nak ubahsuai sendiri.


Mercun bola. Kuat bunyi dia. Nak lagi kuat, baling dalam air.

Mercun ni best main kalau kena gayanya. Tapi kalau silap sikit, merana sampai ke tua. Mana ada orang jual jari ganti kat kedai. Mula-mula nak seronok, last sekali kena pegi hospital. Sadis.

Nak salahkan sapa dalam hal ni?. Orang yang jual, atau orang yang beli. Dua-dua aku rasa. Tapi kesian lagi kat orang yang beli pastu cedera masa main. Kalau setakat tauke kena serbu dan rampas ngan polis tu tak kisah la. Rugi duit je, tak ada anggota badan yang terjejas.   

So, kalau nak jugak mercun, pandai-pandai la beringat supaya tak cedera. Pandai main, pandai jaga diri. Jangan main sampai tak sedar diri, tak ingat dunia.

(Dulu masa kecik sanggup kumpul duit nak beli mercun sendiri)