Sunday, June 30, 2013

Meredah Hutan

Assalamualaikum wbt

Aku meredah hutan ? nak cari apa? sorang-sorang?

Takda maknanya. Haha.

Sebenarnya keluarga aku menerima jemputan untuk makan-makan kat dusun kepunyaan sepupu aku. Aku pergi tiga beranak je. Dah yang lain sibuk, dok jauh pulak.

Ramai jugak yang datang, campur saudara-mara dari keluarga sebelah suami sepupu aku. Masa sampai tu diaorang tengah kait buah manggis. Aku sangat suka buah ni. Buah durian takyah cakap la. Berlonggok-longgok. Sapa nak makan sila buka sendiri. Layan diri.

Berhenti sembang-sembang, makan sikit-sikit. Sambung pegi kait petai pulak. Banyak tangkai boleh, berkilo-kilo jugak la. Tapi petai orang tak jual kilo, orang kira papan.

Makanan ada macam-macam menu. Sampai tahap membazir aku rasa. Ada nasi bungkus, nasi lemak, pulut lemak, pisang goreng. Tu untuk sarapan pagi.

Menu tengah hari pulak ada nasi (ni paling penting), ikan cencaru + ikan kembung bakar, sotong bakar, kerang bakar (tapi banyak yg hangus), ulam petai bakar, yg fresh pun ada, sayur manis rebung+ ubi keledek, hati ayam masak kicap, sambal belacan, laksa, dan buah-buahan.

Gitu la menunya. Yang tak best sikit sebab sungai kecik, atau orang panggil "katoq" tu air sikit, paras betis je. Kalo banyak seronok la berendam bersama ikan-ikan kecik dalam tu.

Sebelah petang, sebelum balik, sempat la sambut ulangtahun kelahiran suami sepupu aku tu. Sambut birthday and potong kek dalam hutan tu. Hehe.

Bila balik, wajib la mengisi kereta dengan hasil-hasil dusun. Ayah ambik durian dan petai. Aku cari plastik isi manggis.

Pukul 6 lebih anak saudara (anak kepada sepupu aku yg kat alor setaq pulak) datang rumah dengan kawan-kawan dia. Jamu diaorang makan durian, tak tau la berapa biji. Semua minat durian. Diaorang datang lewat petang, jadi tak boleh nak bergambar sangat kat bendang, sebab hari dah nak gelap.

Sekarang ni anak padi dah paras pinggang, hijau sehijaunya. macam karpet.

Toleh kiri

Toleh kanan

Ni gambar tahun 2010, tapi pemandangannya sama je setiap kali musim padi. Bila tiba musim menuai, korang bayangkan pemandangannya jadi kaler kuning sejauh mata korang boleh tengok. Ni gambar dari belakang rumah je. 

Foto: Sendiri punya

Wednesday, June 26, 2013

Driver Mengong

Assalamualaikum wbt

Minggu lepas anak jiran aku kemalangan. Dia pulang dari tempat kerja, lalu depan stesen minyak. Datang sebuah kereta, potong motor dia dan terus belok. Memang tak sempat la nak break. Berlanggar, dia melambung. Mujur jatuh atas tanah. Kalo jatuh atas jalan raya yang keras tu, kena lak gilis ngan kenderaan lain, tak ke arwah budak tu?

Sebagai penunggang motorsikal, aku dah selalu jumpa pemandu-pemandu yang mengong ni. Dah tau dia nak belok kat simpang depan tu, apa salahnya kalo dia bersabar sekejap, slow dan follow belakang je. Kenapa yang potong jugak pastu break? Kadang-kadang belasah je belok sesuka hati.

Pikir la orang yang bawa motor ni. Jalan raya tu tak luas mana, bukan macam lebuhraya. Kadang-kadang kita sampai break rapat, hampir-hampir nak langgar dah. Bagi yang bawa motor laju lagi la tak sempat nak break.

Tak kan nak mengelak ke tengah dengan tiba-tiba je. Disambutnya kenderaan lain, parah kena langgar. Motor ni tayar dua je, tak stabil mana pun. Korang bawa kereta tayar empat, stabil tapi mengong.

Kalo ikutkan banyak benda aku nak tegur pasal pemanduan pemandu kereta ni.

Pesanan dari aku......


Foto: Edit sendiri guna PhotoScape

Pagar Tumbang

Assalamualaikum wbt..

Hari Isnin yg lalu, balik dari kerja, aku stay rumah sepupu aku. Rumah taman. Aku tolak la pagar jenis sliding tu ke tepi sebab nak masuk kan. Ntah semangat pulak aku hari tu. Tertolak agak kuat sampai pagar tu melebihi had sepatutnya.

Lepas je tangan nak gi ambik motor.... Buuuum!!!

Sekali pagar tumbang la.  Adehhh..tak kena aku pun. kena pasu bunga kat tepi tu.

Tak senonoh sungguh. Nasib la ada orang kat rumah, sepupu aku ngan suami dia datang tolong angkat dan pasang semula. Nak angkat sorang memang tak la, pagar besi tu berat.

gambar hiasan

Bila dah jadi gitu, sepupu aku kata pagar tu memang dah pernah jatuh sebelum ni. Roda dan besi kat lantai tu lekat sikit je, lagi satu penampan belakang lak rendah sangat. Tu yang mudah jatuh. Mujur juga tak kena kereta diaorang. 

Maaf la ye Pn. Rokiah dan En. Khairul Jaafar


Foto: Google Image

Monday, June 17, 2013

Ada Hati Konon..

Assalamualaikum wbt..

Mari aku ceritakan peristiwa pagi ni. Aku dapat surat panggilan temuduga dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam atau lebih glamour dengan panggilan SPA. Temuduga tu untuk jawatan Pegawai Imigresen Gred KP17.



Aku tengok dia punya syarat kelayakkan. Aku senyum je. Hehe.

Pada hari yang ditetapkan, iaitu hari ni aku pun pi la ke Wisma Persekutuan Negeri Kedah, tingkat 8. Kemain terperinci.

Tak ramai pun yang datang. Ada la lebih kurang dalam 20 orang gitu. Bila dia bagi nombor giliran, aku dapat nombor 4. Orang pertama masuk, bila keluar dia kata dia tak lulus bahagian penglihatan. Oh ya..diaorang buat ujian fizikal dan pancaindera dulu sebelum ditemuduga. Ujiannya adalah 1) tinggi, 2) berat 3) BMI, 4) ukur lilit dada (lelaki sahaja), 5) penglihatan 6) pendengaran 7) kawad .

Orang kedua masuk, tak lepas jugak. Sangkut kat bahagian kawad. Kaki bengkok katanya. Orang ketiga pulak tak lepas sebab melebihi had BMI yang ditetapkan.

Sebelum ujian fizikal bermula ada 2 orang tarik diri. Sorang sebab tak cukup tinggi, dan sorang lagi sebab rabun.

Sampai la giliran aku.


Hehe..korang boleh agak x gambar kat atas tu.. Hehe

Syarat tinggi bagi wanita adalah 153cm. Dan tinggi aku adalah 


151 cm

Hahahahahaha. Dari awal lagi aku tau memang tak lepas tinggi. Tapi saja nak masuk ujian jugak. Dah alang-alang pegi tempat tu kan. Berat ngan BMI okay je. Nak buat macam mana..takda rezeki.

Balik dari wisma tu sepupu aku ajak makan roti canai dulu. Masa kat kedai tu dia jumpa kawan dia. Orang tu tegur la. Salah satu soalan dia adalah, "sekolah lagi ke?"

Sepupu aku tolong jawapkan. "Takla, dah abih universiti pun". Orang tu sambung "ohh..ingatkan tingkatan 3"

Perghh..

Untuk pengetahuan korang, aku memang dianggap sebagai budak tingkatan 5 sepanjang masa oleh kebanyakkan orang. Jadi bayangkan berapa lama aku kena ambik SPM.Hehe. Walaupun hakikatnya aku ambik SPM 8 tahun lepas. 

Ada masa bertuah jadi orang tak cukup inci, ada masa macam tak berapa best. Tapi takpa, inilah diriku.

Cewahh.


Foto:Google Image





Monday, June 10, 2013

New Books

Assalamualaikum wbt..

Finished reading these two books. Belong to my niece. Awesome stories.




I bought these two last week. Haven't finished yet. I trying masterpiece of new author, other than John Grisham. 



I'm thinking of doing book review. One day maybe. Hehe.

Photo: Google Image