Monday, December 30, 2013

Malu-malu Kucing

Assalamualaikum wbt..

Korang mesti dah biasa dengar perumpamaan ni kan. Korang ada terpikir tak kenapa orang dulu-dulu cakap kalau malu mesti macam kucing. Korang pernah tengok kucing malu tak?

Ni yang aku nak bagitau, aku baru je tengok macam mana rupa kucing bila dia malu-malu kucing.

Kisahnya, aku beli ikan kembung. Bila balik ke rumah ramai la yang sambut. Macam tak makan sepuluh hari.

Makcik, kucing yang aku cerita sebelum ni tu, dia tak suka berebut bila makan. So bila semua dah blah, dia datang depan aku buat muka seposen.

Aku bagi la ikan sekor kat dia. Dia cium-cium pastu dia duduk jauh dari ikan tu. Aku cakap kat dia ambik la ikan tu, memang ikan tu untuk dia.

Tapi dia tak ambik, buat jual mahal. Yang kelakarnya mata dia asyik tengok kat ikan tadi. Aku pun ambik ikan tu dan letak dekat ngan kaki dia,terus dia ngap ikan tu.

Penat aku ngan mak gelak tengok makcik yang jinak-jinak merpati tu buat perangai malu-malu kucing.

Sekian, terima kasih.

Tahun 2014

Assalamualaikum wbt...

Hari Rabu ni kita akan melangkah ke tahun baru Masihi, 2014. Dah macam adat bila nak sambut tahun baru mesti kumpul ramai-ramai, buat konsert dan pasang bunga api.

Cuma nak tanya apa relevannya sambut tahun baru macam tu. Secara peribadinya dah banyak tahun aku sambut tahun baru atas katil ja. Bukan sakit, tapi aku tido. Dah takda perasaan teruja nak sambut macam dulu-dulu, masa zaman kanak-kanak.

Tadi aku tengok Malaysia Hari Ini (MHI), Kumpulan Ambank akan anjur konsert ambang tahun baru di Putrajaya. Konsert mula dari 8.30 sampai 1 pagi. Selama lebih kurang 5 jam tu akan dipenuhi dengan persembahan nyanyian.

Asal sambut apa-apa je kena nyanyi. Kalau lagu yang dipersembahkan tu ada tema tahun baru ke, azam baru ke takpa jugak. Ni tidak setiap penyanyi akan bawa lagu masing-masing.

Ada korang kat sini suka pergi konsert,himpun ramai-ramai kat satu tempat, dengan bising dan panasnya. Aku terfikir kalo korang sakit perut nak ke tandas macam mana agaknya? Nak kena bersesak-sesak keluar dari kelompok manusia yang ramai tu. Yang cool takpa, tapi kalo yang darurat tak sempat sampai tandas....?

Bukan menghalang cuma rasa macam tak perlu kot beria-ria sambut tahun baru ni dengan meriah. Bukan tahun baru Islam pun. Nak pulak azam tahun baru yang tak pernah berjaya pun. Asyik kumpul azam je.

Tu je nak bebel kat sini. Apa-apa pun selamat menyambut tahun 2014.

Tuesday, November 19, 2013

Hospital

Assalamualaikum wbt...

Ni update dari hospital. Tak panjang sangat kot sebab nak menaip huruf kecik-kecik kat tipon ni.

Aku tunggu mak kat wad hospital Tuanku Fauziah, Kangar. Nak buat pembedahan ganti kanta mata. Pukul 9 lebih nurse tolak mak ke bilik bedah. Aku escort la.

Pembedahan dijadual selama setengah jam saja, tapi jadi lama sebab ada kes kecemasan sorang makcik ni.

Dalam pukul 12 lebih makcik tu meninggal dunia. Dalam dok tunggu tu ada 2 orang baby selamat dilahirkan. Takziah dan Alhamdulillah pada keluarga yang berkenaan.

Pembedahan mak pulak kurang berjaya. Doktor cuma buang selaput je. Kanta tak boleh bubuh lagi sebab urat mata lemah. So kena bincang semula untuk next session.

So malam ni aku akan bermalam di wad. Ni kali kedua. First time masa arwah tok aku sakit dulu. Arwah pun dah 9 tahun takda.

InsyaAllah esok kalau takda masalah boleh discharge.

Sekian laporan dari hospital Kangaq..

Tuesday, November 12, 2013

Makcik

Assalamualaikum wbt..

Lama tak mengemaskinikan blog ni. Malas + takda idea.

Okay, semenjak ada tipon berkamera ni maka wajib la aku memenuhkan memory tipon tu dengan gambar kucing-kucing aku.

Malam ni aku nak kenalkan korang ngan Makcik, kucing paling senior kat rumah aku sekarang ni. Umur dia aku tak berapa pasti, anggaran kasar aku ada la dalam 10 tahun kot. Sebelum ni ada banyak kucing kaler oren (ginger) kat rumah, tapi sekarang tinggal Makcik je sekor-sekor.

Makcik ni kucing yang dikategorikan kecik comel. Nama asal dia Kechik, bila dah ramai anak, dia pun dah berumur tukar la jadi Makcik.

Biodata sikit:

Nama:   Makcik aka Achik
Umur:    10 tahun (agak-agak je)
Jantina: Perempuan (hahaha)
Bulu:     Ginger, semi long hair.
Perangai:

  • Tak suka diganggu. ( Dia akan lari kalau ada yang kacau dia tengah berehat)
  • Tak suka berebut makanan. (Dia akan biar yang lain makan dulu dan blah baru dia makan)
  • Tak suka didukung. (Dia akan menggelupur. Kalau ngan aku dia bagi chance dalam 2,3 minit je, setakat nak ambik hati)
  • Tak mesra ngan kucing kecik. (Ikut mood, kalau time mood elok boleh la kucing lain dok dekat, kalau bad mood tunggu la kena lempang.
  • Malas jaga anak sendiri. (Dia tahu beranak je, mak aku yang jaga anak dia. Dia cuma bagi susu sampai anak dia boleh berjalan dan mula makan nasi. Pastu pandai-pandai la ko membesar sendiri. Kadang-kadang bersilat nak paksa dia susukan anak)
  • Mendengar kata. (Bila aku panggil mesti datang punyalah)
  • Jinak-jinak merpati. (Ikut mood dia, datang dekat gesel-gesel bila nak pegang dia lari)
  • Pendiam. (Bunyi bila perlu je. Kalo panggil dia akan datang dekat. Kalo dia tak nak datang dia nyahut ngan ekor je.)



Aktiviti pagi-pagi. Mandi berjemaah. Konon rajin mandi, tapi taik mata dan taik hidung tak buang. Orang gak kena tolong cucikan.

Walaupun dah beranak banyak kali, badan tetap maintain. Takda hari korang nak tengok perut dia labuh ke lantai macam sesetengah kucing lain. 

Kalau mood dia baik, dia masuk la tido ngan aku. Bila dia tido jangan la gatal-gatal kacau..kalo tak jap lagi dia lari. 

close-up sikit muka dia tengah tido-tido ayam ni



Mandi lagi. Ekor dia pendek, almost takda. Bulu gebu, so tertutup la sikit bahagian sensitif tu.

  

Tengah melepak kat tingkap. Orang nak tutup tak bagi nyamuk masuk dia pulak sibuk nak tido kat situ.


Comel tak. Mata bulat. Susah nak ambik gambar dia sebab jenis tak reti duduk diam. Nak menjilat je. 

Foto: Koleksi peribadi


Tuesday, October 22, 2013

Layan

Assalamualaikum wbt...

Tengah hari tadi aku pi tengok movie Cloudy with a Chance of Meatballs 2. Citer ni dah lama release tapi aku tak berkesempatan nak pi tengok. Citer animation je aku layan sampai pi panggung. Tadi tengok citer 3 orang je. Aku dan seorang ayah yang bawa anak dia sekali. Kalo kat Jitra jangan harap la dia nak pasang kalo setakat 3 orang je.



Jalan cerita semestinya sambung dari cerita yang pertama dulu. Puas hati la tengok. Meriah ngan kaler macam -macam. Mewah ngan makanan sana sini. Kelakar bila buah dihias jadi haiwan.

Spider Cheeseburger bawa karakter sebagai anjing dan Giant Taco Supreme jadi mama buaya.


Beberapa contoh foodimals (food + animals)



Photo: Google Image


Monday, October 21, 2013

Eksploitasi

Assalamualaikum wbt..

Hai semua..iklan amat berkait rapar dengan wanita. Korang setuju tak ngan kenyataan ni? Kebanyakkan iklan direka untuk memujuk dan mempengaruhi wanita. Di samping menggunakan wanita sebagai pelaris barangan.

Eksploitasi ni jadi bila wanita digambarkan dengan keadaan yang melebih-lebih atau "over". Kadang-kadang takda kena-mengena pun ngan barang yang nak dijual tu.

Sebagai contoh, korang tengok gambar yang aku snap kat sebuah kedai kasut dalam sebuah pasar raya.



Iklan ni nak promosikan kasut sebenarnya. Tapi kenapa mesti model tu digambarkan sedemikian rupa. Nak pakai kasut pun kena selak kain sampai macam tu ke?

Ni la rupa salah satu iklan yang mengeksploitasi wanita. Tapi aku rasa model tu tak kisah pun walaupun gambar dia terpampang besar kat dinding kedai tu. Tak payah la aku tak blurkan tempat tertentu sebab memang semua orang yang masuk psar raya tu dah tengok gambar ni .

Iklan jam tangan pun kadang-kadang macam ni jugak. Nak jual jam tangan je, tapi model tu kemain seksi, posing menggoda lagi. 

Ingat apa? bila pelanggan sarung kasut tu kat kaki terus jadi comel macam anak patung ke. 

Ni la budaya yang diamalkan Barat. Sengaja nak buat kita terima pemikiran serupa ngan depa. Nak kita anggap seksi, terdedah sana sini tu adalah perkara biasa. 

Foto: Sendiri

Wednesday, October 16, 2013

Going Somewhere?

Assalamualaikum wbt..



It's been 16 days

and I have so much to share, to tell, to ask...

Tuesday, October 15, 2013

Please La

Assalamualaikum wbt..

Mula-mula aku nak ucapkan Selamat Berkorban pada semua umat Islam. Dan selamat menunaikan ibadah haji pada yang berada di Tanah Suci.

Entri hari ni aku nak kongsi sedikit kesalahan bahasa. Hahaha..dah macam cikgu la pulak. Kita tengok dulu gambar yang aku tampal ni.

Versi English

Versi Bahasa Malaysia

Gambar ni aku ambik dari buku panduan pinjaman sebuah institusi kewangan. Buku tu disediakan dalam dwibahasa. Dalam gambar pertama, korang boleh nampak aku kotakkan perkataan "fees", dan aku rasa korang paham kan maksud dia. Fees = yuran/bayaran. 

Gambar kedua pulak adalah terjemahannya. Tengok apa yang aku kotakkan. Diaorang guna "fi" untuk gantikan "fees". Sungguh malas orang yang buat buku panduan ni. Ataupun sekolah tak habis. Perkataan asas macam tu pun tak tau. 

Sekarang ni aku perasan banyak terjemahan yang dilakukan sesuka hati. Suka ikut cara Indonesia terjemah. Apa masalah orang Malaysia ni? Susah sangat ka nak belek kamus sikit, tak pun tanya orang yang berpengetahuan dalam bidang alih bahasa. 

Ok, aku berhenti kat sini dulu. Kalo tak nanti lagi panjang aku bebel.

Foto: Aku Punya. 


Saturday, October 5, 2013

Aku Tergoda

Assalamualaikum wbt

Dah tak sempat nak tunggu cerah dah. Nak update malam ni jugak. Tadi lepas makan tengah, hari aku pergi la melawat kedai buku Popular. Niat di hati nak beli buku lain sebenarnya. Nak beli pun satu je.

Masuk, usya-usya, belek kiri, jenguk kanan. Tiba-tiba mata aku menangkap satu imej..biar betul, kataku pada diri sendiri.

Korang tengok ni...


Sebenarnya aku dah lama nak beli buku ni. Tapi ku tahan gelora di hati..sebab apa? Harga dia la. Harga asal adalah RM74.95. Tengok-tengok tadi ada great offer tinggal RM20.00 je. Tak pikir panjang dah, aku rembat terus. Gambar atas tu saja aku tak buka pembalut plastik tu sebab nak tunjuk harga kat korang. 


Ni aku dah buka pembalut dia. Ada 2 versi kalau tak silap aku buku pasal Bob ni. Cuma sedikit mengecewakan adalah takda gambar Bob pun kat dalam. Aku budget boleh la tengok aksi-aksi dia yang comel, kacak bergaya tu. Gambar cuma ada kat depan.


dan kat belakang. Apa-apa pun aku dah baca beberapa muka surat pertama, bahasa dia simple dan menarik. 

Selain buku Bob, aku sambar juga satu lagi buku. Harga asal buku ni pulak adalah RM 59.90. Setelah dipotong, tinggal RM12.00 je. Tengok tajuk macam best.


Ni masih dalam pembalut.


Ni aku dah buka pembalut. 

Tu je la aku nak kongsi. Mungkin ada yang kata kat Big Bad Wolf lagi murah dan lagi banyak buku best. Tapi nak buat macam mana, aku takda kesempatan lagi nak berkunjung ke sana. Setakat ni hanya mampu melawat Popular ngan MPH je.


Photo: Mine







Wednesday, October 2, 2013

Wordless Wednesday


Assalamualaikum wbt 
Available in 5 colours .

The yellow is awesome, but too striking for me


So, I chose the black one.

visit Nokia Website for more awesome pictures.

Photo: Google Image



Lumia 520

Assalamualaikum wbt...

Just wanna share with you guys. Never mind if some of you think I was showing off.

I never spend hundreds for something except for books. Yup, I bought new mobile phone. Nokia Lumia 520. I thought about it for about 2 weeks before made the decision. Once the decision is made, I withdrawn the money and purchased it. If I postponed, I would not buying it for the next few months.

I looking for a phone than fits into my palm. Easy for me to hold and grip. The one that I bought, its not small enough, but then other models are much bigger. It has soft and glossy cover, a bit slippery, had to put the case on.

I still not initiate my first call or message using it as I need to replace my sim card. The smartphone is using micro sim. The one that I have currently is to big to fit it. I'm finding suitable time to visit celcom center.





Akmal, my previous entry was not about my old mobile phone. I wouldn't make entry just to say good bye to it. Besides, I still using it.

Photo: Mine

Tuesday, October 1, 2013

Honk..Honk

Assalamualaikum wbt...

I just finished reading a book by a local writer.


The contents are about Malaysia, of course, the daily routines, activities, family and more. It's a mixture of everything. I feel close to my heart as I read about my own country. Simple and catchy language. It's worth buying. 

For the time being, I'm more interested to buy book with realistic contents other than fiction. 

Photo: Mine (what do you think about it? clarity? sharp?)

For Good

Assalamualaikum wbt...

This time, it would the last.

I let you go for good.

Thanks for the time and memories.

It hurt. Yes.

No choices. Shady.

Now or later. It will happen.

It's time to be alone.



Photo: Google Image

Wednesday, September 25, 2013

Unacceptable

Assalamualaikum wbt...

Hi there..well, my friend updated in his blog that he always read UK Daily Mail. So I decided to give a peek. Browsing through headlines, and I stop at this one ..

'Clothing must cover the ENTIRE body': Revealed, the strict dress code at Islamic school that forces women teachers to wear a hijab regardless of religion

The news was about a female Christian teacher teaches at an Islamic School in Derby. She was requested to wear full covered clothing as what we called "menutup aurat". But, according to her, she was "forced" to follow the school code attire. Furthermore, she added it is something she can't comply with. She left the school after 3 months. She even made complaint to the Office for Standards in Education. 

She questioned the need to asked female students to sit at the back of the classroom. She concerned about their well-being and progress. Besides what is good for not allowing boys to look at girls. She felt damn concerned and prejudiced. 

Well, I have question to ask to you teacher. What do you think a Muslimah (female with the faith in Islam) feels when some universities, companies, and schools forced them to open their scarf. They were teased and treated more badly than what you experienced.  

You can't comply with the school policy, so you think we can with your islamophobia policy? Bullshit.

When other make you feel unease, you said it is prejudice. When you do exactly the same thing, you said it is okay, it is the policy, it is for the safety precautions. You have brain, don't you teacher? 

I admit that not all Muslim are good and not all Christian are bad. But be nice, don't think you are more superior and you guys can do anything you like. Understand the reasons behind the rules before you go bragging all over. 

Try to find how Islam value women, and you will understand the relevance of the rules. 

You guys can read the news for yourself. Daily Mail UK  


Monday, September 23, 2013

Pink

Assalamualaikum wbt...

Hi guys.Who like pink? Put your hands up. Never mind, I can't see anyway.

Well, I don't like pink. It's too soft for me. Sometimes dull. But..there is one pink that I love.

This one.....


I love her song, and the music is so fantastic. Despite the video clips, just a bit crazy. She's known for her tomboyish look but she's okay as a person. 

Who say tomboy have cold hard heart? She's married, blessed with a son and love her family very much. 

Just wanna share songs that I listen to lately

--> Girl on Fire (Alicia Keys)
--> Everything Burns (Anastacia)
--> I Love It (Icano Pop)
--> Shine Ya Light (Rita Ora)
--> Just Give A Reason (Pink)
--> It's Time (Imagine Dragons)
--> Please Don't Leave Me (Pink)
--> Try (Pink)
--> Heart Attack (Demi Lovato)

The music plays the major influence on how I pick my favourite song. Then the lyric come in. 
Everybody has their own ways and reasons for their choice. This is mine. 

Disorganised content...hahaha..just ease the urge to update


Photo: Google Image

Sunday, September 15, 2013

Maury Show

Assalamualaikum wbt..

Mula-mula aku memang nak tulis entri ni dalam English. Aku tukar fikiran, aku campur-campur je la.

Aku suka surfing. Terutamanya di youtube. So, malam semalam aku jumpa video pasal satu rancangan bual bicara. Pengacara dia nama Maury, rancangan tu tajuk The Maury Show kalo tak silap.

Sebelum tu aku nak tanya, pernah tak korang tengok filem English yang tunjuk pasal masalah sosial kat negara diaorang? Macam tak je kan? Lain la kat Malaysia, macam-macam ada.

Kesinambungannya, rancangan memaparkan masalah sosial yang ada kat sana. Aku tak pasti korang patut tengok ke tak. Masalah-masalah yang dipaparkan memang berat. Berdenyut kepala aku tengok. Meh aku ringkaskan serba sikit beberapa episod yang aku dah tengok.

1
1 lelaki, 3 perempuan, 6 budak...kisahnya, perempuan pertama ada 3 orang anak, perempuan kedua ada 2 orang anak, perempuan ketiga ada 1 anak. Lelaki ni dah berkahwin secara sah ngan perempuan pertama. Kemudian dia curang ngan perempuan kedua. Kemudian yang terbaru dia berkasihan-kasihan dengan perempuan ketiga. Masalahnya, dia tak mengaku dia adalah ayah kepada 6 orang budak tadi.

Rancangan Maury ni ada menyediakan khidmat ujian pengesan pembohongan. Ujian poligraf. Dan juga perkhidmatan ujian DNA bagi kes-kes macam ni la. Tak tau anak sapa. Hasil ujian tu, dia adalah ayah kepada anak perempuan pertama dan kedua. Daripada 6 budak, 5 adalah anak dia.

Sebelum ujian tu dimaklumkan, korang boleh bayangkan kot suasana macam mana. Kesemua depa duduk kat satu pentas yang sama. Ada la maki-maki, sumpah seranah bagai. Sampai ada yang ditapis jadi ...tutt..gitu. Bila dah terbukti 5 orang tu anak dia, tau pulak dia tunduk diam je. Tapi dia kata dia tetap akan bersama ngan perempuan ketiga tu, sebab katanya perempuan tu lebih percayakan dia.

2
Seorang anak lelaki buat laporan kat rancangan tu, kononnya ayah dia telah mengandungkan 2 kakak/adik angkat keluarga tu. Dia sorang-sorang kena kutuk, maki semua. Lepas ujian DNA dan ujian bohong tu, ternyata ayah dia tak bersalah. Tapi ayah dia kantoi sebab tak lepas satu soalan masa ujian bohong tu. Ayah dia ada hubungan ngan perempuan lain. Lelaki yang buat laporan tu kena kutuk la sebab malukan keluarga depan orang ramai.

3
Seorang perempuan sedang dalam misi untuk mencari siapa ayah kepada anak dia. Sebab dia dah tido ngan ramai-ramai-ramai lelaki. Setiap episod ada la sorang lelaki akan datang buat ujian DNA. Dalam episod yang aku tengok tu, lelaki yang datang tu adalah yang keenam buat ujian DNA. Bayangkan je la reaksi perempuan tu bila dia masih gagal cari ayah kepada anak dia.

Nak tau lagi korang tengok sendiri la ye. Apa yang aku boleh simpulkan, kebanyakan masalah ada kaitan dengan kecurangan dan seks. Tak kira lagi budak umur belasan tahun dah tido ngan ratus-ratus lelaki. Pastu dengan yakin dan tekad nak ada anak sendiri. Nak mengandung. Diri sendiri pun tak terjaga, nak ada anak lagi.

Bersyukur dan minta dijauhkan benda-benda macam ni dari kita, keluarga kita, sahabat handai, kawan-kawan dan kenalan.

Malas lak aku nak tempek gambar.



Thursday, September 12, 2013

Chicken Tenders

Assalamualaikum wbt

I just got back from Klang. Attending a meeting. It took a whole day long. Let's skip the details and go to what I want to share.

During lunch, we move as a group. Since I'm not really familiar with the place I just follow them. They decided to eat at Texas chicken. It's a fast food restaurant. This is my first time, and I never heard of it before.


The menus are not really inviting for me. Not attractive at all. I ordered chicken tenders. Since a night before going there I watched a video of a boy craving for chicken tenders. So I thought I would give a try. 

The chicken tenders come with jalapeno sauce. A Mexican chili. The tenders are cold and hard. What a dish. Force myself to finish it. 

It's about an hour after than, my stomach starts to rumble and tumble. Along the way to Penang, I had to go to the washroom a few times.  It is not a nice experience.

This is my personal experience and view. 

Photo: Google Image   


Wednesday, September 11, 2013

I Missed

Assalamualaikum wbt...

Hi every one..

Suddenly I missed the feelings I once had before.

I missed the feelings when I care and love someone.

I missed the moments when I feel angry, jealous and sad at the same time.

I missed the opportunities I had to express my feelings.

I missed the bond.

It feel so great when we didn't contact each other for some period of time, and yet we still have the mutual understanding.

Don't have to say much, and we are on the same page.




Photo: Google Image

Tuesday, September 10, 2013

Very True

Assalamualaikum wbt..

Tadi melawat laman muka buku, aku jumpa gambar ni..



Apa yang ditunjukkan dalam gambar tu sangat betul berlaku dalam dunia sebenar. Bagi yang bela kucing, sayang, suka, cinta, taksub ngan kucing mesti setuju kan.

Kucing-kucing aku ada yang perangai gini. Aku takda boleh je diaekor makan elok-elok. Bila nampak muka aku semua dah tak boleh makan. Nak jugak aku pegang, gaul-gaul makanan tu dulu baru boleh makan.

Mood: RINDU KUCING AKU SANGAT-SANGAT 


Foto: Facebook

Monday, September 9, 2013

Tunggu Apa Lagi

Assalamualaikum wbt....

Pada ketika entri ni ditulis, aku tengah tengok perlawanan bola sepak Piala Merdeka. Perlawanan di antara Malaysia menentang Myanmar.

Myanmar telah berjaya memperolehi gol pertama. Malaysia masih lagi mencuba, walaupun ada aksi-aksi mendebarkan dari Fadhli Shas dan Wan Zack.

Berbalik pada Myanmar yang dah boleh 1 gol. Selepas gol dijaringkan, kamera ada fokus kat penyokong-penyokong yang datang. Sudah tentu warga Myanmar bersorak sakan sambil mengibar-ngibar bendera mereka.

Tiba-tiba terdetik kat hati. Bukan ke sekarang polis tengah buat ops pembersihan warga asing tu. Macam mana ada lagi yang dok bersorak kat stadium tu. Polis-polis tunggu apa lagi..?

By the way, perlawanan ni berlangsung di Stadium Darul Makmur, Kuantan, Pahang.



* Jahatkah entri ini ?

Friday, August 30, 2013

First Time

Assalamualaikum wbt..

Ni nak share 2 perkara yang first time berlaku pada aku.

Cerita 1

Minggu lepas aku cuba makan sushi. Tu la kali pertama makan. Dah lama teringin nak rasa, asyik tengok orang makan je. Aku beli paket yang paling kecik, takut tak habis nanti. Dalam paket tu ada 4 ketul yang besar dan 4 ketul yang kecik. Ada yang boleh diterima tekak, ada yang makan bagi habis takut membazir. Sebab sushi tak tahan lama. Aku lak takda tempat nak simpan.

Lebih kurang 2 jam lepas makan sushi, perut aku mula mencerut. Bunyi dan rasa macam nak cerry berry je. Tapi masih boleh kawal. Dekat nak balik kerja aku start rasa pening-pening, sakit kepala. Balik rumah bertambah pening. Terus mandi, rehat. Alhamdulillah esok tu lega.

Mungkin sebab kali pertama makan kot. Perut tak biasa. Ntah isyarat apa yang dihantar ke otak, takleh nak proses, jemmed, tu yang pening lalat. Lagipun sushi ni tak dimasak.

Aku google2, yang aku makan hari tu nama kappa maki (cucumber roll), tamago (egg), Ikura (salmon egg), amaebi (prawn).



Terliur tak?



Cerita 2

Hari ni buat kali pertama dalam hidup aku, aku tercicir wallet. Aku tak sedar wallet aku jatuh masa makan. Lepas makan, aku jalan-jalan, dekat nak masuk kerja baru aku sedar.

Pegi semula tempat makan tadi, ada sorang abang tu tengah pegang dan tengah tanya orang-orang dekat situ. Alhamdulillah jumpa semula wallet aku. Duit memang tak banyak, tapi kalau hilang memang leceh la. Kena wat report polis, call semua bank bagai.


Tu je la aku nak share ngan korang.

Wednesday, August 28, 2013

Aku Pencurik

Assalamualaikum wbt

Hari ni aku jadi "pencurik" pulak. Sebelum ni kan dah jadi gangster, so tambah lagi satu profession.

Kisahnya, aku pegi beli barang tadi, tuala, selipar dan lain-lain. Time bayar aku cakap tak nak plastik. Semua barang tu aku sumbat dalam beg galas aku. Lepas tu aku turun pegi bahagian supermarket, nak beli barang makanan sikit.

 Dah bayar, aku pun nak blah la. Scanner pulak bunyi. Dah tentu-tentu semua mata tengok aku. Datang la security ngan dia punya supervisor kot. Aku ni jenis suka simpan resit, aku tunjuk la aku dah bayar kat atas tadi. Dia nak juga periksa beg aku. Memang nampak macam pencurik betul la aku ni. Bila dah ambik beg aku, selongkar sikit jumpa la selipar yang tak dibuang hard tag dia.

Supervisor tu minta maaf, dia bagi satu goddie bag biskut munchy's sebab nak ambik hati. Cashier kat atas yang salah sebab tak buang tag tu. Hampeh. Tak pasal-pasal dilayan macam penjenayah.

Itu la apa yang jadi tadi. Menambah koleksi pengalaman sedia ada.


Sebelum pegi beli barang, aku pegi bank, bayar pinjaman pendidikan PTPTN buat kali pertama. Aku bayar kat kaunter bank Islam sebab aku nak simpan slip tu. Kena charge RM2. 

Foto: Google Image

Sunday, August 25, 2013

Aku Gangster

Assalamualaikum wbt..

Ni citer semalam tapi hari ni baru rajin nak menaip. Aku masuk keje macam biasa je, ikut laluan pekerja yang ditetapkan.

Sebab aku masuk awal dari shif, aku pun pi la ronda-ronda dulu. Bila aku masuk balik, ada staff bagitau tadi security datang. 3 orang sekali. Depa tanya ada dak orang bawa beg kaler coklat masuk tadi. Mestilah ada.

Pastu depa tanya awat dia macam gangster sangat. Ntah hapa-hapa. Aku jalan masuk je pun. Masa aku masuk takda lak tahan tanya apa-apa. Apa-apapun mereka sekadar menjalankan tugas. Dan depa bukan tanya kat aku face-to-face. Bila staff tu citer aku senyum je.

Sebelum ni pun pernah je ada orang tegur. Masa aku buat latihan industri. Dapat tugasan follow up kehadiran meeting. Nak call pulak kena melalui operator. Masuk nombor kelima aku suruh sambungkan,

Operator: Ni sapa ni?
Aku:         Saya budak praktikal.
Operator: Ooo...awat sora (suara) ganaih (ganas) sangat.
Aku:         .....speechless + blur........

Aku bukan la jenis suka nyibuk hal orang. Hal korang, korang punya pasal la. Aku ngan diri aku je.

Just senyum bila dengar orang komen. Hahahahah


Foto: Google Image

Tuesday, August 20, 2013

Shoes Spray

Assalamualaikum wbt..

Apa habaq korang lepas raya ni..makin sihat ka makin sakit..hehe..

Lama tak update..tiba-tiba nak cerita pasal penyegar kasut pulak.

Beberapa hari lepas raya aku kena kerja 5 hari shift full. Dari 9 pagi sampai 11 malam. Hari-hari pakai kasut yang sama selama lebih kurang 15 jam. Kasut sukan tu jadi berkuap dan barbau la jawapnya.

Diri sendiri yang pakai pun dah rasa pening lalat. Nak buka kasut pun rasa berat je hati.

Langkah penyelesaiannya, aku pegi cari penyegar kasut. Dulu pernah tengok ada iklan pasal benda tu.

Cari-cari...jumpa la jenama ni..jenama lain takda.


Berdasarkan pengalaman sendiri guna penyegar kasut ni, aku berpuas hati la. Hilang la bau busuk yang terperap tu. Bau dia nak macam sabun + bedak sikit-sikit. 

Benda ni berharga RM 15.90. Macam besa la, lain kedai lain harga dia.

Sekarang dah boleh pakai kasut dengan yakin tanpa bau busuk. Hehe..


Foto: Google Image


Wednesday, July 24, 2013

Off to Penang

Assalamualaikum wbt..

Awal-awal pagi esok aku akan ke Seberang Prai, Pulau Pinang. Ada training sebelum mula bekerja di Jitra. Tempoh training yang rasmi tak tau lagi berapa lama.

Pegi esok aku tak bawa laptop, jadi tak dapat la aku nak update. InsyaAllah raya nanti aku cerita la kot serba sedikit. Raya pun tak tau lagi keadaannya macam mana. Training pun tak mula lagi macam mana nak minta cuti raya kan.

Doakan aku selamat la di tempat orang. Hehe. Bulan Ramadan ni insyaAllah segalanya dipermudahkan.

Oleh itu, bermula esok blog ni akan bercuti seketika. Take care semua.




Foto: Google Image






Tuesday, July 23, 2013

Hampir Berjaya

Assalamualaikum wbt...

Okay, masa kak aku balik hari tu, ayah ada beli ikan siakap. Mak kata besar sangat ikan tu. Dia nak buat sweet sour sekerat je. So, lagi sekerat nak buat apa dia tanya.

Aku jawap la buat masak steam. Pastu takda sapa pulak yang tahu cara nak buat. Dengan yakin aku kata " takpa, kita google je kat internet".

Bila google, aku cari cara masak yang paling senang. Aku salin bahan-bahan yang diperlukan. Pegi dapur, terus sediakan. Gigih aku potong cili, halia, bawang semua. Kak aku kata tak payah la excited sangat, baru pukul 10 pagi. Hahaha. Orang tak rajin masak gini la.

Tak ambik masa yang lama pun nak masak siakap steam ni. Komen bila dah berbuka, percubaan pertama ni 80% berjaya sebab tak rasa masin, kurang garam la tu. Ayah kata rasa masam dah okay. Tapi aku rasa ada benda yang tak cukup. Sebab tak rasa "kick" pun.

Dah la masa masak tu aku masukkan bahan tak ikut giliran yang betul. Orang baca kat part cara memasak, aku gi baca kat turutan bahan-bahan dia. Patut rasa pelik nape tomato masuk awal sangat. Pastu bila nak guna halia padahal air dah dimasukkan waktu tu.

Apa-apa pun juadah siakap steam tu habis, tak membazir. Nanti cuba lagi. Aku bukan jenis rajin masak. Kalau basuh pinggan aku okay.

gambar hiasan

Foto: Google image

Sunday, July 21, 2013

Thursday Trip

Assalamualaikum wbt..

Hari Rabu yg lepas kak aku balik kampung, so hari Khamis tu aku gigih tak pegi kerja sebab nak keluar ronda-ronda ngan dia. Tak gi jauh mana pun, pi Jitra je.

Aku ajak dia main bowling sebab dah lama tak pegang bola bowling tu. Tapi dia tak mau dengan alasan takut penat nanti. Dia ajak aku tengok wayang. Ok lah. Kami tengok cerita Pacific Rim 2D.



Bagi aku jalan cerita dia simple, konflik pun sikit je. Teknik CGI dia cantik. Cerita pasal satu rekahan wujud kat lautan Pasifik. Melalui rekahan tu muncul la raksasa macam yang dok lawan ngan Ultraman tu. Depa panggil raksasa tu Keiju. Bukan sekor je, banyak. Saiz pulak bapak punya besar.

salah sekor keiju

Untuk lawan keiju ni, pihak tentera Amerika (sapa lagi yang nk jadi "penyelamat" dunia kan) dengan bantuan negara-negara lain telah membina robot gergasi. Korang boleh bayangkan sebagai robot Transformers. Robot-robot yang dibina ni dipanggil jeager. Jaeger ni dikawal oleh 2 orang manusia. Diaorang duduk kat bahagian kepala robot tu. Untuk memudahkan kawalan, 2 orang tu kena kongsi memori.  Basically cerita dia pasal macam mana nak selamatkan bumi dari keiju dan nak tutup rekahan tu. Seronok la untuk korang habiskan masa bersama sapa-sapa.

Habis cerita tu, sebelum balik kak aku teringin nak makan kek la pulak. Pegi kedai kek, tengah dok belek-belek tu jumpa 2 biji kek. Nama sama, berat sama, tapi harga lain. Kami dok pikir la nape harga dia berbeza. Ada la beberapa benda yang lain, tapi macam "tak kan sebab tu kot".

Last sekali aku panggil pekerja kedai kek tu, yang nak taknak bangun untuk layan pelanggan.

Aku:       Awat 2 kek ni harga lain-lain?
Pekerja: Owh..bentuk dia tak sama. Satu bulat, satu lagi bentuk love.
Aku:       Bentuk lain pun dah beza 4 ringgit. Ingatkan sebab bunga icing lebih. (part belakang tu aku kata dalam hati je).

Tu je la serba sedikit aktiviti hari Khamis yang lepas. Malam ni kak aku dah nak balik KL. Hari Khamis ni mula training untuk kerja baru. Tapi maklumat pasal tempat tinggal, jalan nak pegi tu tak dihantar lagi. Adehh..kemain suruh aku pegi awal, tapi maklumat tak bagi. Asalnya kena lapor diri hari Isnin (esok), tapi aku minta  tunda ke hari Khamis. Dah la tak biasa ngan Penang. Apa-apa pun Alhamdulillah rezeki Ramadan. Shortlisted, pastu terus confirm ambik aku kerja. Kena pi training dulu 2 bulan, tapi tempoh tu subject to change katanya. Bulan 9 mula kerja.


Foto: Google Image

Sunday, July 14, 2013

Alhamdulillah

Assalamualaikum wbt..

Sambungan dari entry sebelum ni.

Ingatkan semalam jenuh la nak kena dengar ayah berleter pasal kucing tu. Tapi Alhamdulillah dipermudahkan. Kak Long balik nak berbuka kat rumah, so ajak dia la jadi driver pegi ambik.

Nyet dan Apong sihat-sihat je. Masa ambik tu diaekor dah sedar cuma ada lagi saki baki ubat bius tu. Doktor suruh kurung 10 hari. Mampukah aku? Tak sanggup nak kurung kucing lama-lama. Kesian diaekor boring.

Nanti tengok perkembangan jahitan tu dulu. Bukan apa, takut diaekor aktif sangat, nanti tak pasal terbuka jahitan tu. Kalo kertas tak apa boleh je aku staplekan.

Kemarin juga aku pegi temuduga. Alhamdulillah shortlisted. Takda la keje gempak sangat but its better than what I have now. Bila lagi nak kumpul pengalaman kan. Biar la takda kena mengena pun dengan kelulusan aku. Everything can be learn. One step at a time. 


Foto: Google Image

Friday, July 12, 2013

Buat Tak Dengar Je..

Assalamualaikum wbt

Selamat berpuasa dan beribadat di bulan Ramadan ni kepada semua.

Petang tadi aku pegi hantar Nyet dan Apong ke rumah doktor haiwan. Esok diaekor akan dikasi. Dua-dua kucing betina, kalo biar nanti banyak pulak anak kucing, tak terjaga jadinya. Puteh dah mengandung, tak sempat nak bawa pi jumpa doktor.

Ayah aku tak berapa setuju aku bawa kucing pi kasi. Bukan la dia kata aku kejam ke apa. Tapi bagi dia aku ni sengaja membazirkan duit untuk kucing tu. Yelah kos nak kasi seekor kucing betina RM80. Kat kawasan sini la. Kat tempat lain ada harga yang lebih tinggi.

Selalu je dia komen kat mak aku. Tapi aku buat tak dengar je. Aku buat untuk kesejahteraan kucing tu jugak. Bukan saja seronok-seronok yang pegi bagi duit kat doktor yang jelas dah kaya tu.

Oh ya, aku hantar diaekor ke rumah doktor tu sendiri. Tak hantar kat klinik sebab nak tempah tarikh sikit punya lama. Dah penah pegi, pegi hari ni, dapat tarikh bulan depan. Selalu penuh. Harga sama je, cuma lebih cepat. yelah, doktor tu dah ada kemahiran kan. Kalo aku reti memang aku operate sendiri je diaekor tu.

Esok ajak ayah pegi ambik diaekor tu. Dengar hujung-hujung telinga macam tak mau pi. Aku serahkan tugas memujuk dan mentarbiah kat mak aku. Tunggu je la esok gane. Masa nak hantar senang, sebab aku dah beli raga berkelah tu, masukkan diaekor, ikat kat belakang motor je. Sekali tengok macam orang nak jual kuih je bulan-bulan posa ni. Tapi nak ambik bawa balik tu rumit sikit. Sebab diaekor tak sedar sepenuhnya lagi dari ubat bius tu, So tak leh nak sebarangan letak dalam raga.

Semoga esok berjalan dengan lancar.

Sunday, July 7, 2013

Annoying

Assalamualaikum wbt..

Korang pernah rasa sakit hati + menyampah tak? Omputih kata annoying. Mesti penah kan..walaupun sekali seumur hidup. Tapi aku bukan nak citer pasal manusia yang annoying atau aku rasa annoying kat sapa-sapa. 

Aku nak citer pasal kucing aku yang rasa annoying. Korang tak percaya kucing comel pun boleh rasa annoying? Korang sangat silap di situ. Sila rujuk pembela (yang jaga bukan yang pembela nusa dan bangsa tu) dan pencinta haiwan.  

Ceritanya bermula...

Kat luar rumah aku ada satu meja besar. Lebih kurang macam pangkin la. Ayah aku letak tepi dinding. Aku selalu bagi kucing aku makan atas tu. Kadang-kadang atas tu juga la diaekor melepak dan tido.

Makcik, kucing aku yang paling senior, selalu tido waktu tengah hari kat situ. Dari tengah hari sampai ke petang la kiranya. Nak dijadikan kisahnya, ada sekor ibu ayam bersama anak-anaknya datang berteduh di bawah pangkin tu jugak. 

Kalau nak rehat dan tido-tido ayam waktu tengah hari, silakan la, tak kisah pun. TETAPI...

Ibu ayam tu dan anak dia sekali telah membuat bising. Korang tau je la kan ayam macam mana..ke tak tau. Ayam ni suka bising. Kalau tidak tak wujud la peribahasa "telur sebiji riuh sekampung". Pengecualian pada ayam jantan yang berkokok, tu sebab dia nampak malaikat. 

Ayam bising kat bawah, Makcik tido kat atas. Macam mana? Tiada keserasian di situ. Dengan muka annoying nya, Makcik bangun, turun dari meja...dan dikejarnya ibu ayam tu. Berselerak lari. Dua, tiga kali kena ligan, ibu ayam tu dah tak tido bawah pangkin tu dah. Makcik pun boleh tido dengan aman.

Tengok, kucing pun sakit ati woo..nak pulak dikacau time dia tido. 

Moral: Jangan ganggu kucing yang sedang tido. Kalau dia ganggu korang tido, korang rasa gane?  

p/s: Korang tak rasa annoying kan baca citer ni? Kan..kan..hehe

Tuesday, July 2, 2013

The Impact

Assalamualaikum wbt..

This morning I happened to watch Discovery Channel about Weaponology. Where they unwind the properties of some weapons existed and used in this world.

And today's issue is about the bullet. As you guys know, there are big numbers of bullet types.


This is just a small portion of bullets that we have. 

Bullet is what makes the gun, riffle, machine gun and many other shooting devices dangerous. Without a bullet, it's gonna be a total waste. 

In that particular program, they demonstrated what a bullet can do to a block of clay. And of course the clay represent the human body. They showed the impact of different bullets, and the result just mind blowing. 


Just compare the above images. The entry and exit of the bullet. And imagine that on a human body. That is what happened in war. Where much sophisticated bullets were used. To get a clearer picture you guys can always 'Google' the impact of bullet on human body and see for yourself. 

I'm sure some of you had seen the photo of a baby lost of most of her back by a bullet. Just a small round and clean entry on the chest but a burst of impact on the back.   

May Allah bless, save and protect those innocent, helpless, mistreated and abused people. 


Photo: Google Image


 

Sunday, June 30, 2013

Meredah Hutan

Assalamualaikum wbt

Aku meredah hutan ? nak cari apa? sorang-sorang?

Takda maknanya. Haha.

Sebenarnya keluarga aku menerima jemputan untuk makan-makan kat dusun kepunyaan sepupu aku. Aku pergi tiga beranak je. Dah yang lain sibuk, dok jauh pulak.

Ramai jugak yang datang, campur saudara-mara dari keluarga sebelah suami sepupu aku. Masa sampai tu diaorang tengah kait buah manggis. Aku sangat suka buah ni. Buah durian takyah cakap la. Berlonggok-longgok. Sapa nak makan sila buka sendiri. Layan diri.

Berhenti sembang-sembang, makan sikit-sikit. Sambung pegi kait petai pulak. Banyak tangkai boleh, berkilo-kilo jugak la. Tapi petai orang tak jual kilo, orang kira papan.

Makanan ada macam-macam menu. Sampai tahap membazir aku rasa. Ada nasi bungkus, nasi lemak, pulut lemak, pisang goreng. Tu untuk sarapan pagi.

Menu tengah hari pulak ada nasi (ni paling penting), ikan cencaru + ikan kembung bakar, sotong bakar, kerang bakar (tapi banyak yg hangus), ulam petai bakar, yg fresh pun ada, sayur manis rebung+ ubi keledek, hati ayam masak kicap, sambal belacan, laksa, dan buah-buahan.

Gitu la menunya. Yang tak best sikit sebab sungai kecik, atau orang panggil "katoq" tu air sikit, paras betis je. Kalo banyak seronok la berendam bersama ikan-ikan kecik dalam tu.

Sebelah petang, sebelum balik, sempat la sambut ulangtahun kelahiran suami sepupu aku tu. Sambut birthday and potong kek dalam hutan tu. Hehe.

Bila balik, wajib la mengisi kereta dengan hasil-hasil dusun. Ayah ambik durian dan petai. Aku cari plastik isi manggis.

Pukul 6 lebih anak saudara (anak kepada sepupu aku yg kat alor setaq pulak) datang rumah dengan kawan-kawan dia. Jamu diaorang makan durian, tak tau la berapa biji. Semua minat durian. Diaorang datang lewat petang, jadi tak boleh nak bergambar sangat kat bendang, sebab hari dah nak gelap.

Sekarang ni anak padi dah paras pinggang, hijau sehijaunya. macam karpet.

Toleh kiri

Toleh kanan

Ni gambar tahun 2010, tapi pemandangannya sama je setiap kali musim padi. Bila tiba musim menuai, korang bayangkan pemandangannya jadi kaler kuning sejauh mata korang boleh tengok. Ni gambar dari belakang rumah je. 

Foto: Sendiri punya

Wednesday, June 26, 2013

Driver Mengong

Assalamualaikum wbt

Minggu lepas anak jiran aku kemalangan. Dia pulang dari tempat kerja, lalu depan stesen minyak. Datang sebuah kereta, potong motor dia dan terus belok. Memang tak sempat la nak break. Berlanggar, dia melambung. Mujur jatuh atas tanah. Kalo jatuh atas jalan raya yang keras tu, kena lak gilis ngan kenderaan lain, tak ke arwah budak tu?

Sebagai penunggang motorsikal, aku dah selalu jumpa pemandu-pemandu yang mengong ni. Dah tau dia nak belok kat simpang depan tu, apa salahnya kalo dia bersabar sekejap, slow dan follow belakang je. Kenapa yang potong jugak pastu break? Kadang-kadang belasah je belok sesuka hati.

Pikir la orang yang bawa motor ni. Jalan raya tu tak luas mana, bukan macam lebuhraya. Kadang-kadang kita sampai break rapat, hampir-hampir nak langgar dah. Bagi yang bawa motor laju lagi la tak sempat nak break.

Tak kan nak mengelak ke tengah dengan tiba-tiba je. Disambutnya kenderaan lain, parah kena langgar. Motor ni tayar dua je, tak stabil mana pun. Korang bawa kereta tayar empat, stabil tapi mengong.

Kalo ikutkan banyak benda aku nak tegur pasal pemanduan pemandu kereta ni.

Pesanan dari aku......


Foto: Edit sendiri guna PhotoScape

Pagar Tumbang

Assalamualaikum wbt..

Hari Isnin yg lalu, balik dari kerja, aku stay rumah sepupu aku. Rumah taman. Aku tolak la pagar jenis sliding tu ke tepi sebab nak masuk kan. Ntah semangat pulak aku hari tu. Tertolak agak kuat sampai pagar tu melebihi had sepatutnya.

Lepas je tangan nak gi ambik motor.... Buuuum!!!

Sekali pagar tumbang la.  Adehhh..tak kena aku pun. kena pasu bunga kat tepi tu.

Tak senonoh sungguh. Nasib la ada orang kat rumah, sepupu aku ngan suami dia datang tolong angkat dan pasang semula. Nak angkat sorang memang tak la, pagar besi tu berat.

gambar hiasan

Bila dah jadi gitu, sepupu aku kata pagar tu memang dah pernah jatuh sebelum ni. Roda dan besi kat lantai tu lekat sikit je, lagi satu penampan belakang lak rendah sangat. Tu yang mudah jatuh. Mujur juga tak kena kereta diaorang. 

Maaf la ye Pn. Rokiah dan En. Khairul Jaafar


Foto: Google Image