Monday, December 30, 2013

Tahun 2014

Assalamualaikum wbt...

Hari Rabu ni kita akan melangkah ke tahun baru Masihi, 2014. Dah macam adat bila nak sambut tahun baru mesti kumpul ramai-ramai, buat konsert dan pasang bunga api.

Cuma nak tanya apa relevannya sambut tahun baru macam tu. Secara peribadinya dah banyak tahun aku sambut tahun baru atas katil ja. Bukan sakit, tapi aku tido. Dah takda perasaan teruja nak sambut macam dulu-dulu, masa zaman kanak-kanak.

Tadi aku tengok Malaysia Hari Ini (MHI), Kumpulan Ambank akan anjur konsert ambang tahun baru di Putrajaya. Konsert mula dari 8.30 sampai 1 pagi. Selama lebih kurang 5 jam tu akan dipenuhi dengan persembahan nyanyian.

Asal sambut apa-apa je kena nyanyi. Kalau lagu yang dipersembahkan tu ada tema tahun baru ke, azam baru ke takpa jugak. Ni tidak setiap penyanyi akan bawa lagu masing-masing.

Ada korang kat sini suka pergi konsert,himpun ramai-ramai kat satu tempat, dengan bising dan panasnya. Aku terfikir kalo korang sakit perut nak ke tandas macam mana agaknya? Nak kena bersesak-sesak keluar dari kelompok manusia yang ramai tu. Yang cool takpa, tapi kalo yang darurat tak sempat sampai tandas....?

Bukan menghalang cuma rasa macam tak perlu kot beria-ria sambut tahun baru ni dengan meriah. Bukan tahun baru Islam pun. Nak pulak azam tahun baru yang tak pernah berjaya pun. Asyik kumpul azam je.

Tu je nak bebel kat sini. Apa-apa pun selamat menyambut tahun 2014.

No comments: